Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ферма край Добрич ще произведе 1,5 тона черен хайвер - черното злато на България

През 2019 година България е била на първо място в света по производство та черен хайвер от моруна

През 2019 г. България е била първа в света по производство на черен хайвер от моруна. Данните  съобщи Йордан Господинов, генерален секретар на КС за Черно море към ЕК и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите и преработвателите на рибни продукти – БГ Фиш.

Пред Про Нюз Добрич той цитира информация от научен институт, че за 2019 година по черен хайвер от моруна, добит от стопанства, България държи най-голямото производство.

Оказва се, че страната ни вече произвежда тонове различни есетрови риби, като първото предприятие е на около двадесет години. Есетрата се отглежда основно за производство на черен хайвер. Дивите са забранени за улов, тъй като са изчезващ вид. Една от целите на ЕС, в частност България, е чрез отглеждането им да се намали натиска върху улова на риба в Световния океан и затова се отделят европейски средства за производство на аквакултури, припомни Йордан Господинов.

България тепърва ще развива производството на черен хайвер. Въпреки че вече има около 30-40 предприятия, които отглеждат есетри и преработват хайвера, процесът е бавен. Така е, защото една моруна трябва да расте поне десет години, за да може да се вземе от нея хайвер. Фермите за есетри са около 40 заедно с преработвателните предприятия в ресора, в различни части на страната – Ямболско, Асеновградско, но най-голямата в момента е в Монтана.   Факт е, че в България есетровъдството се развива много  добре, посочи Йордан Господинов. Обясни, че моруната съзрява полово много бавно, есетрите също. На моруните им трябват 13-14 години за развитие, за да започнат да дават хайвер – най-рано на 9-10 години, дори на 12-13-ата година. Малко са фермерите, които могат да инвестират в едно голямо стадо от 300 моруни, които да гледат 10 години и чак тогава да започнат да печелят, каза Господинов.

Той припомни, че отглеждането им започна около 2000-ата година, когато българи, живели във Франция, донесоха технологията. Има много големи ферми с руска есетра в Монтана. Интересна риба, има много особен цикъл на развитие в дивата природа. Живее в Черно море, ходи до Дунав по двойки, хвърля си хайвера там. Забранена е за улов. Той има данни за над 35-40 са стопанствата в България, които развъждат есетрови риби – пъструга, руска, италианска есетра, веслонос, моруна.  Имаме голямо стопанство с 400 тона есетри, но те тепърва започват да произвеждат хайвер. В Николаево има много голямо стадо с веслонос, чийто хайвер много се доближава до този на дивите риби. В Кърджалийско е най-голямото изкуствено находище на моруна в света -с 200 000 тона моруна. На язовир Кърджали има три стопанства.

Хайверът се преработва, опакова и заминава за Америка и Азия, където пазарът е ненаситен.

Очаквам да станем много силни в производството на черен хайвер, каза Господинов. По думите му черният хайвер е черното злато на България.

Единственото стопанство в област Добрич, където се отглеждат риби за добиване на черен хайвер е на "Бул аква фиш" в село Славеево. Собственик е дружество е „Жерар“ ООД, Варна.

В момента хайверните риби от стопанството са изнесени на лагер, защото преди да започнеш да добиваш хайвер, те се подготвят като такива в продължение на 7-8 години, те трябва да бъдат изнесени в естествен водоем, за да минат т.нар. цикъл „зима-лято“ в естествени условия. Нашите риби - над 15 тона риби, са изнесени в момента в язовир Жребчево, за да минат цикъл зима-лято. После ще бъдат прибрани, за да започне добивът на хайвер, обясниха за Про Нюз Добрич от компанията.

Миналата година, която е трябвало да е първата за производство на черен хайвер, рибите са резорбирали хайвера. Тази година ще е втория път, в който те ще дадат хайвер. Очаква се в периода април-май да бъдат добити около 1,5 тона черен хайвер. Хайверът е около 10% от живото теглото на рибата, която дава хайвер еднократно.

Пазар има както в България, така и в чужбина.  

В стопанството в Славеево предстои да се възстанови отглеждането на бяла риба. „Имаше производствен проблем, че няма как да бъде захранена с фураж, докато е малка. Технологиите, а и уменията се развиха. Така че пролетта ще се завърнем към отглеждане на бяла риба“, казаха от „Бул Аква Фиш“. Има идея да се направи и демонстрационно отглеждане на калкан.

Плюсовете за нас от употребата на истински, качествен хайвер, са не една и две. Той се слави като един от най-мощните афродизиаци. В миналото е използван като лекарство за импотентност, още преди да бъде измислена виаграта. Със сигурност този ефект се подпомага и от идеята, че щом го ядем, значи можем да си позволим много.

Освен като афродизиак, хайверът може да се използва и като антидепресант. Този ефект се дължи на факта, че е наситен с Омега-3 мастни киселини. Те действат благоприятно при депресии и емоционални разстройства. А и самото усещане, че ядем нещо толкова скъпо, със сигурност ще ни повдигне настроението.

На фона на тези две ползи, няма как да не изтъкнем и факта, че хайверът е една от най-здравословните храни като цяло. Съдържа голямо количество протеини, витамини, желязо, калций, магнезий. Влияе положително при високо кръвно и се грижи за сърцето. Укрепва костите и подобрява зрението, особено на тъмно.

c