Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Комично/трагично: Рекордни продажби на маски за кучета

Рекорден скок бележат продажбите на предпазни маски за кучета, през пандемичната 2020 година. Според търговците и производителите на тези меко казано "странни" аксесоари, целят да ги предпазят от COVID-19. В годините преди появата на пандемията, маските са използвани от собствениците на домашни любимци зад океана, за да ги предпазят от замърсения въздух в големите градове на Америка. Но с обявяването на пандемията - в края на зимата на миналата година, стопаните се ориентирали към подсигуряване на питомците си с мини-маски, с надежда да ги предпазят от зараза с новия патоген.

Категорично - вече над година от началото на пандемията, няма никакви данни, че кучешките средства за лична защита са ефективни срещу коронавируса. Отделен факт е това по какъв начин кучетата се снабдяват с кислород, охлаждат и как/за какво използват носа (обонянието) и мустаците си.

Но, скокът в продажбите е факт. Един от водещите производители на тези продукти - компанията "Пет маски", регистрира 500% ръст в продажбите. Основателката на тази нюйоркска фирма, 27-годишната Салиша Хенуик отбелязва, че течение на времето кучешките маски са се превърнали в нещо като моден тренд, независимо от факта, че тези домашни любимци не се заразяват от COVID-19.

В САЩ мини маските се продават по 25 долара (за бройка) и се предлагат в три размера. Най-малкият е предназначен за мини породите (пинчер болонка), средният - за корги, а най-големият - за лабрадор.

Един от онлайн търговците в китайската столица Пекин споделя, че още в първите няколко месеца след избухването на коронавирусната пандемия, отчита 10-ктратно повече продажби на специалните маски за кучета спрямо предпандемичния период. 33-годишният Джоу Тиансяо започна да търгува специфични за кучета маски за лице в китайския сайт за електронна търговия Taobao още през 2018 г., с цел да помогне на собствениците на домашни кучета да предпазят питомците си от замърсяването на въздуха в големите градове на Китай. След поява на новата коронавирусна зараза, той споделя пред MailOnline за обем на продажбите - от около 150 маски на месец до поне 50 броя дневно. Пред изданието той споделя, че "все повече кучета започнаха "да носят" маски тъй като се появи този вирус, вследствие на който хората обръщат повече внимание на здравето си и здравето на своите домашни любимци. Кучешките маски може да не са толкова професионални, колкото медицинските маски, предназначени за хора, но пък са мултуфункционални.

Джоу Тиансяо, който отглежда шестгодишно бордър коли на име Sylar, продава маските си за 49 юана (около - около 12 лева) за опаковка от три броя.

Кучета с маски

снимка: Zhou Tianxiao

От Световната здравна организация /СЗО/ препоръчаха на собствениците на домашни любимци да си измиват ръцете със сапун и вода след контакт с животните си, с цел да се предпазят от разпространение на често срещани бактерии от типа на е-коли или салмонела.

Getting Used to Face Masks
c