Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Министър Сачева: Няма неравнопоставеност в ресторантьорския бранш

„Да вземем решение за продължение на затварянето на някои бизнеси беше много трудно, трябваше да бъдат направени изключително големи компромиси. Вярвам, че за нито един от нас няма колебание, че опазването на живота и здравето на всички граждани е на първо място“, заяви в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод на протести на ресторантьори в страната.

Тя подчерта, че е било много важно мнението на лекарите, на Националния оперативен щаб, взети са били под внимание различни гледни точки. Според нея няма неравнопоставеност в ресторантьорския бранш.

„Решението бе трудно, защото ни струва около 250 милиона лева допълнително. Това ще бъде както по отношение на мерките за затворени бизнеси, така и по отношение на програмата, която днес тръгва от Министерството на икономиката по линия на ОП „Иновации и конкурентноспособност“. Това са 156 милиона за връщане на 20% от оборота на затворените бизнеси. Не бих казала, че има неравнопоставеност, напротив, ние се опитахме да бъдем максимално гъвкави. Ресторантите, които се намират в хотелите не могат да получават тази помощ – тези 24 лева, които са до 31 декември и 75:0 от осигурителния доход, което ще бъде след 1 януари. Докато затворените ресторанти могат да получават тази подкрепа. Ресторантите в хотелите също са ограничени по отношение на тържествата за празниците, те трябва да работят с вечерен час до 22.00 часа. Така че що се отнася за празнуването на Нова година, нито един ресторант не е неравнопоставен“, заяви министърът.

Тя допълни, че програмата, по която днес се отваря мярката в Министерството на икономиката, е най-бързата програма въобще в историята на еврофондовете. Срокът за кандидатстване ще бъде 4 седмици, максимум 10 дни след това НАП ще връща обратно процент от оборота.

„Така че съвсем скоро, още в началото на следващата година, одобрените ще получат тези пари. Що се отнася до затворените бизнеси, към момента по мярката „Запази ме“ ние сме изплатили почти 100 000 лева, като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица. Още плащания ще бъдат извършени до Коледа и в трите работни дни между Коледа и Нова година. Тази мярка се трансформира - от 24 лева, т.е. 80% от МРЗ, тя ще бъде 75% от осигурителния доход, така че парите са повече“, каза министър Сачева.

По думите й, за промяната в мярката „Запази ме“ решение ще бъде взето на Министерски съвет най-вероятно следващата седмица. 

c