Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Култура Образование Общество

На ресторант за празниците – Да! Вижте кои от мерките остават до февруари

снимка: Huffington Post

Затворени до началото на февруари 2021 година ще са нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали. Детските градини, яслите и учениците от начална степен 1-4 клас ще се върнат по чиновете в класните стаи и занималните след края на ваканцията – от 4 януари 2021 г. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след края на днешното заседание на кабинета.

Ресторантите, които са част от хотелските бази, ще работят, но само за гости на хотела и при спазването на вечерен час.

Остава забраната за търговските обекти в моловете, с изключение на институциите в тях – телекомуникационните компании, банки, хранителни маркети и пр.

Провеждането на конференции и конгреси също остава за след 31 януари 2021 г..

От първи януари ще са отворени и културните институции – театри, музеи, галерии и кина, при 30% заетост на местата в тях.

“Това са мерките, които предлагаме, които са консенсуни, и считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който ние търсим”, съобщи здравният министър.

Той отчете, че за последната седмица излекуваните пациенти с коронавирус са 18 907, а от началото на пандемията общият брой на оздравелите е 90 510. 

„Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е „НЕ“. Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим, заедно с колегите до мен.“,

“В лечебните заведения не се усеща заболеваемостта да е спаднала. Имаме големи проблеми в някои градове по отношение на постъпването на пациенти в болници. Най-сериозно е положението във Варна, Бургас и Шумен – натискът там не спира.”

Oт 4 януари връщат най-малките в училище, а децата – в забавачките

52 % е заетостта на болничните легла на национално ниво – за хоспитализирани пациенти – без усложнения.

„Прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76 %, Търговище – 68 %, Варна – 67 %, Русе – 66 %, Ямбол – 64 %, Сливен – 64 %, Бургас – 64 %. 59 % в Пазарджик, 57 % са в Ловеч“

Ето какво още каза проф. Костадин Ангелов:

“Да, има сериозен оптимизъм в случващото се, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртността. Затова трябваше да предложим тези мерки на правителството. Въпреки тежкият дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари.”

“От Националния оперативен щаб винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да може по-голям брой живи и здрави българи да дочакат ваксините.”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *