Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Край на гратис удоволствието "за риба" - въвеждат риболовен билет и за Черно море

Риболовен билет ще се изисква вече и за упражняването на любителски риболов във водите на Черно море. Това гласи промяна в Закона за рибарството и аквакултурите, която депутатите приеха на първо четене. Определеният допустими улов с такъв билет е до 5 кг дневно, независимо от вида на уловената риба.

Към момента билетът за риболов в сладководните водоеми у нас е 25 лв. на година и 15 лв. за 6 месеца, но риболовът в Черно море е напълно безплатен.

Със законови промени се разграничава и целта, за която се развъждат рибите, например - ако водоемите са регистрирани за платен риболов, от тях ще може да се продава уловената риба само на въдичарите.

Забранява се и производството на аквакултури в завирени участъци или задбаражни езера на вецове в реките, с цел опазване на естествените речни екосистеми.

Като специфична стопанска дейност се обособява дребномащабният риболов с риболовните кораби под 10 метра.

Капитаните на кораби над 12 метра ще могат да попълването и изпращат данните от риболовния дневник по електронен път, гласи друга от предстоящите за окончателно одобрение законови поправки.

Допълнение има и сред сега действащите забрани за риболов с уреди - серкме, цапало, рачило и герим. Забранява се и трансбордирането на улов в Черно море без предварително разрешение.

c