Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Сътворени в цех в Добрич стъклени елхови играчки радват хора от цялата страна

Истинска коледна работилница се намира в покрайнините на Добрич – на излизане от квартал „Рилци”. Макар и завладяна от коледния дух тя не е на Дядо Коледа, в която сръчни джуджета приготвят подаръци за децата.  Става дума за цех, в който с много майсторлък собственикът Георги Керанов и три сръчни жени творят стъклени елхови играчки. Блестящите украшения и тази година ще внесат радост и празнично настроение в хиляди домове в страната.

Георги Керанов разказва, че се занимава с този занаят от 36 години. Навремето работил в АПК и му възложили от „Жакард” задачата да започне да прави играчки за елха. Постепенно навлиза и продължава и в годините да се занимава с това. Първоначално в цеха се произвеждат пластмасови и стъклени украшения. В момента обаче пластмасата е оставена на една стана, защото няма търсене. 

Според собственика на цеха в последните години има голямо търсене на стъкло. Харесва се, защото произведените от него играчки са бляскави, имат гланц, имат всичко, което е нужно за една празнична елха. В първите години на демокрацията е имало моменти, в които китайските украшения са подбивали с цените на българските, но в последно време не ги внасят толкова много и главно хората разчитат на родното производство. Керанов споделя, че е останал единственият производител на елхови играчки в цялата страна.

Чудните украшения се произвеждат само и единствено от стъкло, обяснява Георги Керанов. За декорация се използват различни бои и брокат. Така изпод ръцете на жените излизат 26 вида играчки - красиви топки, снежни човеци, Неваляшки, лимончета, кукли, мечета. Новото от тази година са топки с рефлектор, които много красиво осветяват елхата. До сега са правени такива с по-малък диаметър, по-големите се оказва че са харесвани и търсени от хората.

Различно е времето, за което се изработва една играчка. Някои стават по-бавно, по-прецизно трябва да се гледа на тях, обяснява собственикът на цеха. По-малките стават по-бързо. Сред най-трудоемките са снежният човек, Неваляшката, а по-лесно се изработват топките.

Тази година цехът на Георги Керанов има голяма поръчка от Община Варна. Той е бил потърсен от институцията, срещнал се е с нейни представители, които са разгледали мострите и си харесали комплекти с топки. Поръчани са за подаръци, количеството е около 500 топки. Когато на едро се продава за нас е по-лесно и по-изгодно, коментира Керанов. Иначе изпращат украшенията с колетчета. Имат поръчки от цялата страна – най-много от София, а също от Гоце Делчев, от Русе, Варна, Пазарджик, Червен бряг и други. Поръчките обикновено са за малки количества – за една-две елхи.

По думите на Керанов търсят се стъклени играчки от всички видове. Някои хора си купуват по едно украшение от всеки вид, или от всички по две бройки. Всичко е хубаво, харесва се, допълва мъжът.

Собственикът на цеха разказва, че той отваря врати обикновено от октомври, но е имало години когато работата започва и през септември. „Има някои клиенти, които идват и лятно време – споделя Керанов. - Отишли на плаж, на връщане минават да си вземат малко играчки. Защото ни знаят, запознати са с нашето производство. Обаждат ми се по телефона. И аз идвам, нищо, че цехът не работи през лятото, отварям заради хатъра на хората”.

Всеки ден се чувствам празнично покрай играчките, споделя Христина Стоянова, която работи в цеха за красивите елхови украшения от 1971 година.

c