Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

Ваксиниране и първи стъпки в новия Национален пандемичен план

След Нова година ще започне имунизация срещу вируса у нас

На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план за готовност при пандемия. Това съобщи днес на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Основните цели на плана са:

  • ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция
  • осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите
  • поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби
    • – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.
  • осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки

„Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта министър Ангелов.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

https://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/18fab5d60ede42d7f46b24db55e27700.jpg
снимка – БГНЕС

Доц. Ангел Кунчев обясни, че разработеният план касае всички възможни пандемии.

„Ключово значение има информацията към хората. Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу този вирус.”  

“Рано или късно, но със сигурност след Нова година, ние ще започнем имунизация за този вирус. Представете си, че ще има хора, които ще кажат: „Не, не вярваме на тези ваксини и не искаме да се имунизираме“, тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве като има ясни правила в епидемиологията, че не имунизираш ли 60-70% от населението фактически не опазваш общественото здраве, а само този, който се е имунизирал.” Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира настоящата ситуация и обществените нагласи по отношение на предстоящото ваксиниране.  

Проф. Ангелов подчерта, че ваксинацията ще бъде доброволна и напълно безплатна.

„Ангажимент на координационния център и правителство ще бъде всеки един гражданин, който желае ваксина, да му я осигури.”

„До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат четири на брой – два ще са в София, един в РЗИ Бургас.”

„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р. Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст“, съобщи здравният министър.

Началникът на НОЩ – ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че новината за назначаването на проф. Красимир Гигов го е изпълнила със задоволство.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА.” Мутафчийски съобщи, че във Военномедицинска академия също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

„Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационният съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, подчерта отново министърът и отбеляза, че ваксините, които ще пристигнат в България ще са същите, както и в останалите страни от ЕС.

Опуснатите до момента средства за справяне с пандемията у нас надхвърлят 2 милиарда лева. Месечно по 80 милиона лева достигат за лекарите на първа линия, обяви проф. Костадин Ангелов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *