Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Топ 10 компании за металургия в света

Глобалната металургична индустрия расте със силни и стабилни темпове, продиктувани от бързото развитие на индустриализацията и урбанизацията по света. Благодарение на уникалната си комбинация от здравина и гъвкавост, стоманата се използва широко в различни индустрии като строителство, инфраструктура, транспорт, машиностроене, електрически уреди и т.н. 

На световния пазар се наблюдава нарастващо търсене на стомана и стоманени продукти, които са по-здрави, по-леки и отговарят на екологичните стандарти. Тази тенденция се очаква да продължи да стимулира растежа на световната стоманена индустрия в близкото бъдеще. Разнообразие от стоманени продукти, които отговарят на световния стандарт и произведени в собствени предприятия в Украйна, Европа и САЩ, можете да намерите на https://metinvestholding.com/bg.

От години Китай е начело на 10-те най-големи страни в света за производство на стомана. През 2019 г., китайското производство на сурова стомана е над 53,3% от общото производство на сурова стомана в света. Китай е и най-големият потребител на стомана в света, поради процъфтяващите сектори като производството на превозни средства, строителни материали и електроника. Индия е вторият по големина производител на стомана в света, следвана от Япония. Десетте най-големи страни в света за производство на стомана включват още САЩ, Русия, Южна Корея, Германия, Турция, Бразилия и Иран. 

Ето и кои са топ 10 компании за металургия в света. 

ArcelorMittal

Базираната в Люксембург ArcelorMittal в момента е най-голямата стоманена компания в света с над 96,5 милиона тона стомана, произведени всяка година, което е около 5,2% от общото производство на стомана в света. Компанията е създадена през 2006 г., а днес има над 209 000 служители и работи в над 60 страни по света. През 2019 г. приходите на ArcelorMittal възлизат на 71 милиона щатски долара.

China Baowu Group

China Baowu Steel Group Corp е държавна компания със седалище в Шанхай, Китай и е една от най-големите компании за металургия в света. Произвежда стоманени продукти, които изнася в над 40 страни. Това е и един от водещите доставчици на стомана в света за различни индустрии като автомобилна, нефтохимическа, ядрена енергетика, домакински уреди, металообработване, енергетика, производство на машини, електронни инструменти и астронавтика.

Nippon Steel Corporation

Nippon Steel Corporation, със седалище в Токио, Япония, е третият по големина производител на стомана в света. Компанията произвежда и продава стоманени плочи, стоманени тръби, структурна стомана и други метални и химически продукти за индустрии като строителство, автомобилостроене, енергетика, железници.

HBIS Group

HBIS, известна като Hesteel Group Company Limited, е водеща китайска държавна компания за металургия. Произвежда студено валцувани плочи, стоманени пръти с висока якост, стоманени тръби и специални стоманени продукти. HBIS Group е една от 10-те най-големи компании за металургия в света и вторият по големина производител на стомана в Китай. Продуктите й се използват широко в строителството, автомобилостроенето, машиностроенето, електричеството, транспорта и битовите уреди в над 150 страни.

POSCO

POSCO е най-голямата южнокорейска компания за производство на стомана със седалище в Поханг, Южна Корея. Компанията има два интегрирани стоманодобивни заводи в Южна Корея, а също така управлява съвместно предприятие с US Steel, USS-POSCO, в Калифорния, САЩ. Понастоящем POSCO произвежда над 42 милиона тона сурова стомана годишно и продава в 53 страни по света.

Shagang Group

Shagang Group е едно от най-големите частни предприятия за стомана и желязо в Китай. Понастоящем в Shagang Group работят над 30 000 служители. Годишният производствен капацитет е 31,9 милиона тона желязо, 40 милиона тона стомана и 37,2 милиона тона валцувани продукти, което го прави една от най-големите в света компании за металургия по обем.

Ansteel Group

Anshan Iron and Steel Group Corporation (накратко Ansteel Group) е китайска държавна стоманодобивна компания със седалище в Аншан, Ляонин. Понастоящем Ansteel Group Corporation е най-големият производител на железопътни и корабни плочи в Китай, най-големият производител на ванадий в света и най-голямата база за производство на титанов диоксид и суров титаний в Китай. Продуктите на Ansteel се продават в над 60 страни по света.

JFE Steel Corporation

JFE Steel е вторият по големина японски производител на стомана със седалище в Токио. Компанията е създадена през 2002 г. чрез сливането на двата водещи японски бизнеса за производство на стомана, Kawasaki Steel и NKK. Основните продукти включват стоманени листове, плочи, тръби, пръти, неръждаеми и специални стомани. Компанията управлява няколко дъщерни дружества в чужбина, включително California Steel в САЩ, Fujian Sino-Japan Metal в Китай и Minas da Serra Geral в Бразилия.

Jianlong Group

Jianlong Steel е един от най-големите частни производители на стомана в Китай. Jianlong Steel е дъщерно дружество на голямото вътрешно частно предприятие в Китай Beijing Jianlong Group, което се занимава с производство на желязо и стомана, корабостроене и електрически машини. С близо 28 милиона тона стомана, произведени всяка година, Jianlong Group е една от най-големите компании за металургия в света.

Shougang Group

Shougang Group е китайска държавна компания за стомана със седалище в Пекин, и едно от най-старите предприятия за производство на стомана в Китай, създадено през 1919 г. Компанията произвежда стоманени рулони, студено валцовани стоманени рулони, електрическа стомана, стоманени плочи. 

c