Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

40 години от създаването на Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич - най-големия музей за живота и творчеството на писателя

Днес се навършват 40 години от откриването на Дом-паметник "Йордан Йовков, създаден в чест на 100 години от рождението на писателя, а екипът му се надява скоро да продължи реалното общуване с всички приятели, партньори и гости.
През 2020 година празнуваме не само 140 години от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков, но и 40 години от създаването на най-големия музей за неговия живот и творчество – Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич.

Посветен на класика на българската литература Йордан Йовков, един от големите писатели хуманисти, майстор на късия разказ. Негови творби са включени в много световни антологии и са преведени на 40 езика.
Името на Йордан Йовков неизменно се свързва с името на Добруджа, в която той живее само около десет години (1900–1902, 1904–1912, края на 1918 – началото на 1919), но която се превръща в негово постоянно творческо вдъхновение.

Като кулминация на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на писателя на 28 ноември 1980 година в Добрич е открит и Дом-паметник в негова чест. В новия музей е уредена голяма и изключително богата експозиция за белетриста, в която са представени ценни оригинали, свързани с живота и творческия му път.

Най-голямото керамично пано в България е в Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич

Те постъпват в музея най-вече чрез едно голямо дарение – на неговата дъщеря Елка Йовкова. Тя предоставя архива на своя баща на Дом-паметника в Добрич, за да го направи достояние на музейната публика. Представителната сграда на дом-паметник “Й. Йовков”, съчетание на българските възрожденски традиции със съвременното архитектурно мислене, е гостоприемна среда за адекватно представяне на живота и творческото дело на писателя.

Модерен е и интериорът на музея, чийто акцент е паното "Йовковият свят" от известния български художник Стоимен Стоилов, изработено по техниката на средновековната преславска рисувана керамика.

През 1995 г. по повод 30-годишнината на Съюза на архитектите в България проектантският колектив на сградата (арх. Атанас Стоянов, арх. Асен Коев, арх. Георги Михайлов, арх. Пламен Ганчев) е отличен с най-високата архитектурна награда – архитектурен Оскар "Архскар", връчвана досега за пръв и единствен път.

Дом-паметник "Й. Йовков" е и един от Стоте национални туристически обекта, ежегодно посещаван от хиляди организирани и неорганизирани туристи.


В неговия фонд се съхраняват около 10 000 движими културни ценности за Йордан Йовков и още толкова за Дора Габе, драматичната актриса Адриана Будевска, за първия балетмайстор в България Анастас Петров и неговия брат – художника Петър Дачев, както и за някои съвременни добруджански творци.

c