Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Най-голямото керамично пано в България е в Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич

За нас е изключително удоволствие, че през 2020 година празнуваме не само 140 години от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков, но и 40 години от създаването на най-големия музей за неговия живот и творчество – Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич, сподели за Про Нюз Добрич главният му уредник д-р Кремена Митева. Тя припомни, че сградата е единствената в България, носител на архитектурен Оскар – Архскар, през 1995 година, присъден от Съюза на архитектите. Наградата е връчена не само заради екстериора, но и заради интериора на музея, съчетаващи модерното архитектурно мислене с българската възрожденска традиция. А най-впечатляващата част от интериора на сградата е грандиозното керамично пано, дело на варненския художник Стоимен Стоилов, посочи д-р Митева.

Паното в Дом-паметника е направено по модела на преславската рисувана керамика от 10. век – на известната икона на св. Теодор Стратилат. Главният уредник сподели, че изработката на паното е много специфична. Първо се рисува цялото изображение върху хартия. След това върху всяка керамична плочка се изрисува съответната част от картината, плочките се изпичат в специална пещ, след което се монтират върху стената на принципа на пъзела. „Това е по-трудоемка от стенописа технология. Затова и много рядко се изработва такъв тип пано. Ние поне не знаем в България да има толкова мащабно, голямо пано”, сподели д-р Кремена Митева.

Тя разказа, че керамичното пано е с наименование „В света на Йовковите герои”. В центъра на композицията е една бяла светлина, сияние, защото белият цвят е емблематичен за Йовковото творчество. Д-р Митева разказа, че са имали възможност да разговарят със самия Стоимен Стоилов и да го попитат защо на паното я няма бялата лястовица – важен Йовков символ. Той отговорил, че бялата лястовица е всъщност чудото, надеждата и всеки си я представя по различен начин, вижда я различно. Затова той си е спестил визуалното ѝ представяне на паното, но пък ги има Йовковите герои – хора и животни, житата на Добруджа. Показано е единството между земята, човека и животните.

Паното изключително впечатлява заради интересния стил на Стоимен Стоилов, сподели д-р Кремена Митева. По думите ѝ Дом-паметникът разполага не само с това красиво въведение към експозицията, но и с графични илюстрации, които Стоимен Стоилов е правил върху някои Йовкови разкази от циклите „Ако можеха да говорят”, „Песента на колелетата” и „Вечери в Антимовския хан”. „Не знам дали е достатъчно известно, че Стоимен Стоилов е един от най-добрите илюстратори в България. Започнал е своето творчество именно като илюстратор във варненското издателство „Георги Бакалов”. Автор е на илюстрациите и оформлението на над 50 книги”, посочи главният уредник.

Д-р Кремена Митева разказа, че Стоимен Стоилов в момента разделя времето си между родния град Варна и Виена. По думите ѝ важно е да се отбележи, че през 1991 година Виенският университет го удостоява за цялостното му творчество с престижното отличие Хердерова награда. През същата година в живота му се случва съдбовен обрат – изгаря цялото му ателие във Варна заедно с картините, които се намират там, и това го провокира да отиде да живее във Виена. В австрийската столица интересът към творчеството на българския художник е голям. Неслучайно през 2009 година Стоимен Стоилов е удостоен с титлата „професор“ от Министерство на културата на Австрия за изключителни заслуги към развитието на нейната култура и изкуство. Негови картини има в галерии по целия свят. „Действително Стоимен Стоилов е един художник със световна известност, с международно признание и за нас е изключителна чест неговото керамично пано „В света на Йовковите герои“, което е описано във всичките му биографии, включително поместени в чужди енциклопедии, да краси фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков”, посочи д-р Кремена Митева.

c