Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Разрешиха на ДКЦ I в Добрич да закупи оборудване за микробиологичната лаборатория

Медицинско оборудване „Мини вертикален ламинарен бокс клас – II“ ще закупи ръководството на Диагностично-консултативен център I в Добрич. Разрешение за това даде днес Общинският съвет на Добрич.

Ламинарният бокс осигурява защита на пробата за изследване, на околната среда и медицинския персонал в микробиологична лаборатория. Той ще бъде използван при ежедневните изследвания на биологични материали – носни и гърлени секрети, храчки, секрети от устна кухина, бронхиални секрети и др. При обработката на тези материали е възможно отделянето на микроаерозоли, съдържащи микроби и вируси, което налага повишаване на сигурността.

Във връзка с обявената от Световната здравна организация пандемия от COVID-19, закупуването на горепосочения актив ще даде възможност за предоставяне на по-качествена медицинска услуга и повишаване сигурността на персонала в лечебното заведение, се посочва в писмото на д-р Мариян Ананиев – управител на лечебното заведение.

Общата прогнозна стойност за закупуване на „Мини вертикалният ламинарен бокс клас – II“  е до  12 300 лв. без включен ДДС. Управителят на ДКЦ-I декларира, че дружеството е в състояние да осигури финансовите средства за инвестицията.

c