Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Чудната история на Константина Петкова – вдъхновение в условия на криза

Маестра Константина Петкова превърна обора на дядо си в артсалон, станал най-наситеното с култура място през белязаната от коронавируса и социалната дистанция 2020 година

Родена на 19 ноември 1937 година в Пчеларово, малко село в Златна Добруджа, Константина Петкова поема големи дози литература и култура от дядо си Петко. Преди почти век самоукият интелектуалец поставя в дома си пиеси, написани от него. Чести гости са му били Йордан Йовков, Елин Пелин, Дора Габе, Ангел Каралийчев, та дори и цар Борис III и княз Кирил.

Константина Петкова е започнала своята кариера от хора на Русенската опера. Завършила е оперно пеене в Държавна музикална консерватория "Санта Чечилия" в Рим при Тито Гоби. Учила е оперна режисура при Херберт фон Караян. Солистка на „Виртуозите на Рим”, концертирала в Париж, преподавала в университета в Блумингтън, САЩ. Концертирала с Олег Маркевич, поставила собствена постановка в Сохо, на която е сценарист и режисьор. Движила се в кръговете на Игор Маркевич, Франко Ферара, Антониони, Виторио де Сика, Борис Христов, Кристо, Мария Калас, Баския. Участвала във филм на Милош Форман, където играе главна роля. Има роли в два музикални филма, като в единия си партнира с Робертино Лорети.

Писала статии и критики във вестниците за оперни събития в Италия и Европа, както и статия в „Болшая енциклопедия” за музикалния живот в Италия през 1977 година Съпругът й Бернард Брюнер е известен американски поет и писател, от швейцарски произход. През 1986 година Константина Петкова се връща в България, за да се грижи за родителите си.

В родното село Пчеларово Маестрата намира начин да се среща с изкуството във всичките му форми. Създава музикална школа, където обучава бъдещи оперни певци. Най-удивителното в този проект е, че обучението и пребиваването на младите хора е напълно безплатно. Нейни ученици пеят в Европа, Япония, САЩ. Възпитаниците й с уважение и признателност я наричат Маестра Петкова. Превръща градината и стария обор в театрална и музикална сцена, на които гости са били известни певци, писатели, актьори и музиканти.

Не само това, но и дава възможност на всеки, който иска, да се докосне до него и то напълно безплатно. Малкото добруджанско селце става известно не само в България, но и по света. В дома й идват както културни деятели, така и посланици, културни дейци, близки и приятели от различни страни. Чести гости в дома й са актьорите от Сатиричния театър, със Стоянка Мутафова са близки приятелки до смъртта на актрисата.

В артистичния дома на Константина Петкова гостуват и изнасят концерти Антоний Дончев и биг бендът на БНР, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, тенорът Георги Чолаков, актьорът Димитър Ялнъзов.

Гостували са „Артисти със сребро в косите“, Вили Чаушев, джаз изпълнителите Константин Костов-пиано, Велислав Стоянов /Багера/-контрабас и Димитър Семов-ударни; “Drum and BassLess Band”, акапелна група Спектрум, хор Мистика, актьорът Любомир Ковачев, Йоана Буковска, Бойка Велкова, народната певица Галина Дурмушлийска, солистки от Мистерията на българските гласове, квартет „Българка джуниър“, Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова, Нидал Алгафари, Стефан Вълдобрев, Васил Петров.

През зимата, когато селската й къща е затворена, провежда сбирки в дома си в Добрич, където с гостите си гледат филм или концерт, които след това обсъждат.

Маестра Константина Петкова е уникална както в професионален план – оперна певица, режисьор и актьор в музикални филми, така и като музикален педагог, родолюбец, всеотдаен помощник на младите на доброволни начала в трудното поле за изява – оперното пеене. Тя е от онези щастливци, орисани от съдбата да носят в себе си музиката, да запленяват и омайват с нейното очарование. Маестрата с цялото си сърце, душа, професионализъм и без да щади време и усилия предава опита си, натрупан през годините, на младите хора. Тя е и широкоскроен човек, който посреща в дома си в Добрич или в родното село Пчеларово ценителите на изкуството и носителите на неговия заряд. Тя е от хората, които всеки ден ни доказват, че културата в България е движеща сила и се развива и продължава да ражда велики умове и велики таланти.

Станислава КРЪСТЕВА

c