Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Култура Общество

Без глоба за пенсионер при инцидентно пазаруване извън “зелен коридор”, управителят регулира режима в търговския обект

Христо Терзийски – кадър / NOVA

Христо Терзийски: Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. Глоби ще се налагат, едва след като се отправени няколко предупреждения към определено лице,заяви по NOVA вътрешният министър.

„Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите”, обясни той.

Относно заповедта на здравния министър за „зелен коридор” за пенсионерите, Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да иска представянето на лични карти. Министърът няма и информация за постъпили сигнали, че възрастни хора отказват да напускат търговските обекти след 10 часа.

„Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи единен ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина”, увери вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на някоя от въведените противоепидемични мерки.

„Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има в себе си, и е добросъвестен, ще го направи. Ако се стигне до – Знаете ли, че маските не предпазват…, тогава се налага санкция”, уточни министър Терзийски.

Редът и дейността на територията на търговските обекти се организира от управителите, напомни вътрешният министър.

Според него мерките на правителството имат за цел да както да защитят живота и здравето на гражданите, така и да създадат условия икономиката да не спира.

„МВР съдейства и на Спешна помощ в София. Имаме готовност за съдействие с транспорт и в другите областни градове. От СДВР и ГД „Жандармерия” също получават сигналите на Спешна помощ. Служителите се изолират, автомобилите са подсигурени с всичко необходимо”, увери Терзийски.

Над 3000 са делата за нарушаване на карантината у нас от началото на пандемията досега. 644 пък са били постановените присъди, обясни още министърът.

“Основните присъди са “глоба”, “пробаци”, може и комбинация от двете. Санкциите са много високи, мисля, че стигат до 10 000 лв. Това възпитава хора, които са с наклон да нарушават всички правила”, заяви той.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *