Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В сила са новите противоепидемични мерки в цялата страна

От полунощ на 29 октомври са в сила новите противоепидемични мерки, въведени на територията на страната със Закон на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ограничителните мерки се въвеждат след очевидно влошаващата се обстановка в страната и ежедневно нарастващия брой на новозаразените у нас.

На 28 октомври министър Ангелов предупреди, че не е изключен вариант за разкриването на допълнително места за заразени с новия коронавирус, чрез обособяването на полеви болници.

Новите мерки, включени в заповедта на здравния министър, в сила от 29 октомври до 23:59 ч. на 12 ноември 2020 г.

  • Барове, нощни заведения и ресторанти

За периода на временните мерки се забранява дейността на дискотеки, нощни барове и клубове, както и всякакви питейни заведения, работещи през нощта на закрито.

Същевременно останалите ресторанти, сладкарници, кафенета и барове, включително и ресторанти за бързо хранене, са задължени да осигурят разстояние между облегалките на столовете около различните маси от поне 1,5 метра, както и да не допускат сядането на повече от 6 души на една маса.

* Запазва се изискването за редовно дезинфекциране и поддържане на висока хигиена в заведенията.

  • Университети, училища (гимназиална степен), школи и клубове

Присъствените занимания за учениците от гимназиалния курс и лекциите на студентите от висшите учебни заведения са преустановени до 12 ноември (на този етап).

Учениците от основните и начални училища не са засегнати от тази мярка и ще продължат да се обучават присъствено. Там обаче ще трябва да се прилагат основните насоки за работа, изготвени от здравното и просветното министерство, включващи:

  • задължително носене на маска или шлем в общите помещения (коридори, библиотеки, бюфет)
  • максимално ограничаване на контактите между учениците от различни паралелки
  • редовна дезинфекция на повърхностите и проветряване на учебните помещения.

Отменят се всички групови извънкласни занимания, както и присъствените занятия в езикови центрове и занимални. Където има възможност, те ще работят в онлайн среда.

Изключение от това правило се допуска единствено за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, без да се допуска смесване на деца от различни паралелки.

  • Спортни събития

Засега фитнесите и спортните зали остават отворени, но само за спортуващите. Наредбата предвижда всички индивидуални и колективни спортни мероприятия, били те с тренировъчен или състезателен характер, да се провеждат без публика. Това включва и срещите от футболните първенства.

Единственото изключение от правилото е провеждането на тенис турнира Sofia Open 2020. Там зрителите ще се настаняват най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на лични предпазни средства.

  • Пазари, тържища и базари (на открито и закрито)

Изискването за посещения на градски пазари, тържища и базари на открито и на закрито разпорежда - всички да ходят задължително с маска или други лични предпазни средства за лице (шлем, маска, шал и др.). Допълнително с това се създава организация за еднопосочно движение и осигуреност на минимална дистанция от 1,5 м между посетителите. Работещите там също са длъжни да са с маски.

  • Кино, театър, концерти и конферентни събития

Културните и конгресни центрове ще могат да продължат работата си, но при допълнително строги мерки. Културните мероприятия като театър, кино, концерт, могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Присъстващите ще са длъжни да носят маски през цялото време, както и да спазват физическа дистанция от 1,5 метра помежду си.

Провеждането на конференции, семинари и изложения се допуска при участие на не повече от 30 души, при спазване на дистанция от 1,5 м и носене на маски.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

c