Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Държавата да подпомогне работещите в затворените заради Covid-19 заведения настояват от бранша

Да се поиска подкрепа от държавата и съответните общини за всички служители, които са лишени от правото на труд, вследствие на заповед за затваряне на нощните заведения.

Това се реши на национално събрание на бранша, организирано от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. На нея присъстваха над 150 представители на повече от 400 клуба. Срещата премина при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Сред участниците беше и Димитър Димитров – собственик на ресторанта Walnuts Life&Food в Добрич.

От двете браншови организации БАЗ и СЗБ са категорични, че е нужна подкрепа за служителите в затворените заведения.

Искането ще бъде за всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който бизнесът е затворен. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за персонала, който работи в съответното заведение от съпътстващите аутсорсинг браншове – например охрана, чистачи и др.

"Очакваме до март да има много фалирали. Поискахме само една работна заплата или 80 % от нея. Не сме искали никакви обезщетения за бизнеса. Когато бизнесът работи, 60/40 е идеална, но иначе няма как да се плащат 40-те %. Хората, които са на трудов договор служителите трябва да бъдат компенсирани с по една работна заплата за всеки месец затваряне", обясни Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

"Служителите нямат неплатен отпуск, на борсата няма как да отидат, били са там допреди 3 месеца, те нямат никаква възможност за приход. Единственото ни искане е за персонала, други нямаме", коментира пред Про Нюз Добрич Димитър Димитров.

По думите му когато бизнесът работи, 60/40 е добра, но в противен случай няма как да се плащат 40-те %. Затова браншовиците настояват държавата да помогне на хората на трудов договор, каза още той.

„Когато ни затвориха след обявяването на извънредното положение през март, периодът беше 2 месеца. Всеки от нас имаше някакви резерви. Издържахме, макар да натрупахме задължения, които по-късно изчиствахме. Работниците и служителите тогава имаха платен отпуск, възможност да се регистрират на трудовата борса. Докато сега нямат нито отпуски, нито възможност за борса. Затова трябва държавата, която получава средства от Европейския съюз, да помогне бранша. В много европейски държави – Англия, Франция, Испания, работниците получават 80% от възнагражденията директно от правителството. Отделно всеки собственик на ресторант получава помощ, за да може да издържи. За нас е важно хората, които работят в ресторантите, да бъдат подпомогнати. Защото ние няма да можем да подсигурим персонала и заедно да преминем през тази криза без помощ от държавата“, добави той.

Според Димитров най-ефективния вариант е подпомагане на работниците по схема 80/20, като парите директно могат да се превеждат по сметките им. Ако се стигне до затваряне на заведения, собствениците им ще очакват също да бъдат подпомогнати, защото в противен случай не биха могли да оцелеят в условията на пандемия.

Димитров посочи, че Walnuts Life&Food е със 75 места. При първата разпоредба за отстояние от 1,5 метра между масите местата станали 52, а с новата разпоредба за 1,5 м от стол до стол те са редуцирани до 35. При такъв брой на местата нашият ресторант няма как да се издържа, коментира собственикът му. Заведенията в цялата страна отчитат огромен отлив на клиенти. А те имат ангажименти както към работниците и служителите си, така и към доставчици. За Walnuts Life&Food това са около 20 ферми от региона. Затова Димитър Димитров е категоричен, че правителството трябва да разбере, че този път се налага да помогне на бранша.

„За нас в този труден момент е много важно да се помогне на служителите ни. Това са хора, на които ние разчитаме и които са изключително важни за нас. Собствениците на заведения са готови да поемат първата вълна на затварянето. Но персоналът ни трябва да бъде подпомогнат. Браншът взе това решение единодушно и застана зад него“, категорични са от БАЗ и СЗБ.

c