Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Нито един заразен с COVID-19 турист това лято в Албена

От 40-45 хиляди гости в курорта Албена това лято няма нито един заразен с COVID 19. В това отношение от туристите няма никакви оплаквания, заяви изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев.

„Бих казал, че задачата за едно добро обслужване е изпълнена. Ние си изпратихме гостите с чувството, че всеки един от тях би се върнал, при равни други условия би предпочел отново да почива в Албена. Това е важно за самочувствието ни за следващите години“, посочи Станев.

Вторияt положителен извод е, че ако и следващата година е тежка, персоналът в комплекса е готов, работи с маски, с ръкавици, при спазване на всички санитарни условия. „Без да сме правили анализ и сравнение с другите колеги, аз съм убеден, че ние сме били едни от най-добрите в това отношение. Това са казали и гостите ни, и специализираните органи, които проверяваха. Това, че вече познаваме този „противник“, ни дава самочувствието следващата година да посрещаме гостите по-спокойно“, заяви туристическият шеф.

И ако сред туристите заразени не е имало, то сред персонала от 2500 души се е случвало. „Докъм средата на май Добрич беше отличник сред отличниците, но след това броят на заразените много се увеличи. Ние сме много разочаровани от това, че Добрич затвори отделението за инфекциозни болести. Това за мен е направо престъпление, тъй като с това се подложи на абсолютен риск населението“, категоричен е Красимир Станев.

Той посочи, че през следващото лято  държавата трябва да наблюдава нашия регион с особено внимание, тъй като една трета от бреговата ивица в страната е на територията на област Добрич. „Това ще бъде естествено място на събиране на големи групи хора. Според мен, държавата не успя да се справи по най-добрия начин със ситуацията. Но, да кажем, че не е имала опит в такива условия. Оттук нататък обаче ние трябва да направим така, че догодина тези грешки да се поправят. Министерството на здравеопазването трябва да обърне много внимание“, смята Станев.

Той прогнозира, че ако България продължава да е сред страните с висока заболеваемост до май догодина, отново ще има срив в нощувките в Албена и държавата ще загуби 10-15 милиона лева, от които 5 милиона лева данъци. „Ако сме в списъка на най-добрите, сигурна зона, ще направим 1,5 милиона нощувки, защото всички ще тръгнат насам. Но трябва цялата държавата да се задейства“, подчерта Красимир Станев.   

c