Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Силен месец август за туризма в Балчик, с пълни хотели и кръчми

Слаби юни и юли отчитат в Белия град, но после българите и румънците компенсирали всички останали туристи. В курортното село Кранево обаче влезли доста по-малко курортни такси в сравнение с предишни години. Там летният сезон е бил наполовина по-слаб.

„За съжаление загубихме първите два месеца от лятото, но за август оценката е отличен“, коментира туристическия сезон пред Про Нюз Добрич кметът на община Балчик Николай Ангелов. Въпреки че официалните данни за август още не са излезли, месецът със сигурност е бил по-добър от този през 2019 година.

Хотелите и местата за настаняване са били пълни за разлика от юни и юли. Месец юни е бил почти нулев, а юли, по груби изчисления, е бил почти три пъти по-слаб от миналата година.

„Българските и румънските туристи компенсираха всички останали. Чуваше се и полска, чешка, унгарска реч, но в единични случаи. Руснаци нямаше, включително и тези, които имат имоти в района, нямаше как да дойдат. Липсваха и германците заради карантината, наложена от правителството им за Добрич, Варна и Благоевград“, посочи Ангелов.

Той подчерта, че малките населени места, които развиват активна туристическа дейност, през август са били пълни. Заради COVID 19 хората са предпочели малките градове и малките хотели. „Това е истината за Балчик, Каварна, Шабла, Созопол, Приморско, Поморие – говорил съм с много колеги. Малките хотели са пълни. Хората решиха, че това е по-безопасен начин на туризъм. Кризата удари предимно големите черноморски комплекси“, каза Ангелов.

„Юли месец все още хората се страхуваха, имаше известно притеснение заради коронавируса, а август туристите вече не издържаха и тръгнаха по почивки. Изискването за PCR тест в Гърция доведе до засилване на потока към нашето море. Аз лично съм говорил с хора, които не бяха идвали по 15-20 години в Балчик и бяха много доволни. Обаждаха ми се по телефона да ми кажат, че са прекарали чудесно“, сподели кметът.

В община Балчик местата за настаняване са няколко стотин и разполагат с около 26 хиляди легла, от които 13 хиляди са в Албена.

През август са били пълни и хотелите в голф игрищата в района, като например петзвездният хотел в „Лайтхаус“. Същото важи и за къщите под наем и малкия хотел в „Блек сий рама“. „Трейшън клифс“ пък още от юни е бил зает на 100%. По думите на Ангелов тези комплекси са предпочитани, защото са изолирани и туристите смятат, че там е по-безопасно.

Кметът твърди, че ресторантьорите в Белия град също отчитат по-силен август от миналогодишния. „Може би защото дойдоха по-заможни туристи, които не са могли да отидат в Гърция, Турция или Испания. Август месец в ресторантите в Балчик в петък и събота ако нямаш резервация, нямаше как да влезеш“, казва Ангелов. Цените в заведенията са били като миналогодишните, въпреки намалението на ДДС, и в същото време с 10-20% по ниски от Южното Черноморие.

 „Всеобщо е мнението, че сезонът беше два пъти по-слаб от 2019 година. За август имаме постъпили 68 000 лева от курортен данък, което е много малко в сравнение с минали години, макар че този данък бе увеличен и в общината не приеха искането на бизнеса да се намали“, коментира кметът на курортното село Кранево Румен Николов. Много от хотелите там не са отворили. Леглата в Кранево са 9 000. „Има обаче и сив сектор, който не си декларира приходите. Има такива, които се отказаха от категоризация, но продължават да работят и да се рекламират и няма кой да направи проверка. Те например генерират отпадъци, но не заплащат нищо за услугата сметоизвозване“, подчерта Николов.

Той открои наплива от летовници от близките области – Силистра, Разград, Търговище, които са само на 2 часа път. Липсвали са обаче руснаците, украинците, белорусите. Селището губи и от опразнените детски морски лагери, които иначе се пълнят с русначета.   

c