Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Управителят на „Есетере“: Не ние, други горят отпадъци от лавандула

Отпадъците от лавандула от дестилерията „Есетере България“ ЕООД се извозват към сметището в с. Стожер и категорично не се горят на място, коментира пред Про Нюз Добрич Пламен Николов, управител на дружеството.

Днес група граждани от Добрич настояха институциите да предприемат мерки по повод обгазяването на града през последните няколко седмици. Гражданите коментираха пред журналисти, че поводът за обгазяването е горенето на отпадъци от лавандула. Сред исканията им е община Добрич да провери спазват ли се законовите изисквания при внасянето на този род отпадъци в депото в Стожер.

„Имаме сключен договор със сметоизвозващата фирма FSS и с община Добрич. Всеки, който ползва сметището в Стожер, трябва да сключи два договора – първият с общината, на която да плати една такса, а другият за транспорта. Идва камион, който стоварва един контейнер, той се пълни с наша техника, минава кантар, подписва се документ и се кара към сметището. Всеки килограм отпадък при нас е проследим до последно“, категоричен е Николов.

Въпреки предприетите мерки сметището в Богдан пак дими и обгазява Добрич

Към момента има неизнесени количества отпадък. „Чакахме до последно, тъй като мислехме, че ще намерим устойчиво решение на този въпрос, не го намерихме и затова едва в края на кампанията започнахме да изнасяме отпадъка. През септември ще приключим. Иначе миналата година стана по-бързо. От първия ден, в който генерираме отпадък, можем да докажем неговото извозване“, допълни Николов и съобщи, че на сезон дестилерията изнася около 5 милиона килограма отпадък.

Добрич пак обгазен, източникът още не е локализиран

„Ние от юли месец виждаме, че пред фотоволтаиците, посока към Китайския завод и ВиК, се изгаря отпадък от лавандула. Той се вижда“, каза още Николов, без да уточни подробности.

Площадката, на която се съхранява отпадъка на „Есетере“, е 22 дка, наета от общината. Там има камери и контрол и „ако нещо стане, ако тръгне да тлее, имаме пожароохранителна готовност да реагираме“.

В дружеството имат идея за използване на технология, която искат да внедрят догодина. Според нея остатъците от лавандула се надребняват и могат да се използват като мулч на полето.

c