Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Въпреки предприетите мерки сметището в Богдан пак дими и обгазява Добрич

Неприятен дим отново се стеле над Добрич. Градът отново бе обгазен през последните три дни. „Живея по ул.“Калиакра“. Все още е топло и спим на отворени прозорци, но към 2.00 часа сутринта  се събуждаме от неприятна миризма, която те задушава. Възглавниците чак миришат на дим. Моля, като медия, да потърсите отговор от кмета. Всички в Добрич биха се радвали да разберат кой си играе със здравето им“ – това писмо се получи в редакцията на Про Нюз Добрич от нашата съгражданка Иванка Иванова.

Попитахме директора на РД ПБЗН комисар Дарин Димитров има ли яснота какво се случва в последните дни, включително и снощи.

„Най-вероятната причина за миризмата и задимяването е сметището край Богдан. Много малко дим отделя, но достатъчно, за да създава дискомфорт на гражданите. Считахме, че е запръстено и няма причина да дими, но очевидно на места „пробива“. Там се развиват биологични процеси, разлагане на биомаса, вследствие на което се образуват кухини и пропадания. Тогава се осигурява достъп на кислород и боклукът се запалва отново“, коментира Димитров.

Това, което може да се направи в тази ситуация, е същото както и досега – да се запръстява, смята комисар Димитров. По думите му запръстяването на сметището продължава. Той припомни, че този понеделник имаше пожар на лавандула, оттам също имаше задимяване, но то бе в различни части на града. През следващите дни не е имало сигнали задимяването да е от някъде другаде.

„Общината постоянно работи по този проблем. Никой не е очаквал такава ситуация. Наистина е крайно неприятно, но досега никой не е дал някакво друго решение, с което да се ликвидира окончателно проблемът“, заяви Дарин Димитров.

Про Нюз Добрич отправи поредно запитване до община Добрич за това какво се прави по казуса, очакваме отговор. Обгазяването на града продължава вече месец и половина, след като сметището в Богдан се запали на 19 юли

c