Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Граждани настояват институциите да вземат мерки по повод обгазяването на Добрич през последните шест седмици

Група граждани от Добрич настояват институциите да предприемат мерки по повод обгазяването на града през последните няколко седмици. Веселин Стоянов, Галина Димитрова, Иван Петров, Николай Мирчев и Пенка Иванова изпращат заявление до кмета на Добрич, Общинския съвет, областния управител и РИОСВ-Варна, съобщиха те пред журналисти. Заявлението е относно системното обгазяване на Добрич в периода от 20 юли до 28 август т.г. и разкриване на нерегламентирани сметища в рамките на община Добрич.

Гражданите твърдят, че за месец и половина сами са направили около 20 проверки през нощта, когато задушливата миризма се усеща най-силно, на различни места в града и на сметището край Богдан. Тяхното заключение е, че причина за обгазяването на Добрич е изгаряне на отпадъци от лавандула.Твърдят, че са подавали сигнали в общината и на тел. 112, но резултат няма.

В заявлението се казва, че според специалисти отпадъкът от етерично-маслените култури трябва да се третира като вторичен продукт, да се преработи в депата и след като престои 2-3 месеца, да се разхвърли в полето като тор. „В Добруджа проблемът наистина е голям, но трябва да се разбере, че изгарянето на тази остатъчна маса не е решение. Лошата и задушлива миризма идва от гнилостните процеси, които протичат в нея и особено неприятно се усещат, когато се запалят“, пише още в документа.

Групата има искания към община Добрич. Тя настоява да има контрол за предотвратяване на каквото и да е изгаряне на отпадъците от лавандула и други етерично-маслени култури в рамките на града и на старото депо край Богдан. Второто искане е да се предоставя своевременна информация в случай на обгазяване или замърсеност на въздуха над нормите и какви мерки се вземат. Третото искане е да се провери спазват ли се законовите изисквания при внасяне на тоя род отпадъци по реда РИОСВ-Варна – община – регионално депо Стожер.

Гражданите изразиха тревога от образувалото се нерегламентирано сметище в бившата зеленчукова градина по ул. „Калиакра“, където според тях от месеци се изхвърлят различни видове отпадъци. Те питат общината откога знае за превръщането на този земеделски имот в депо за строителни и други отпадъци и известно ли е, че там има водоизточници. В заявлението се твърди, че частни лица и фирми плащат по 15 лева на камион с отпадъци, които се изхвърлят там. Споменават се и нерегламентирани сметища в близост до депото край Богдан и в кв. „Рилци“.

Със заявлението се иска да има ефикасен видеоконтрол на сметището край Богдан и в града, да се ликвидират всички нерегламентирани сметища и да се санкционират виновните, да се определи спешно депо за приемане на строителни отпадъци, според българското законодателство. 

c