Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ще дойдат ли украински летовници на Черноморието, след като падна карантината за тях?

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе разговори по телефона с мениджъри на водещи украински туроператори и обсъди с тях възможностите за насърчаване притока на туристи от страната им. Това става възможно след заповедта на българския министър на здравеопазването Кирил Ананиев, с която от днес се разрешава влизането без задължителна карантина на граждани от още държави на територията на България, между които и Украйна, съобщиха от министерството.

Министър Ангелкова е разговаряла с Дмитрий Сероухов, главен изпълнителен директор на JOIN UP, а също и с Олга Алексеенко, изпълнителен директор на LLC "Alph tourist operator".

Министърът на туризма подчерта, че през последните години Украйна е сред водещите пазари за входящ туризъм на България, и запозна събеседниците си с мерките у нас за безопасност на туристите в условията след световната пандемия. През миналата година в България са реализирани над 471 хил. посещения на украински туристи, което бе 24 на сто ръст спрямо рекордната за отрасъла 2018 година. Ангелкова представи мерките на българското правителство за рестарт на сектора и увери експертите, че в местата за настаняване и заведенията в България се прилагат изключително строги здравно-хигиенни норми, отговарящи на международните стандарти. Страната ни бе една от първите в света, която прие здравните протоколи на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).  

Украинските мениджъри също припомниха добрите двустранни традиции в туризма и изказаха увереност, че много техни сънародници ще предпочетат България като маршрут за пътешествие и отдих заради нейната природа и богата история. 

Припомняме, че преди дни хотелиерът от Кранево Петко Петков заяви, че максимално бързо трябва да бъдат отворени границите с държави извън ЕС, които на практика гарантират оцеляването на голяма част от летния туризъм в България – това са Молдова, Украйна, Беларус, Русия.

c