Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ферма край Добрич изнася гъши дроб за Франция, все повече го търсят и у нас

Компанията за гъши дроб и патешки деликатеси на Стоян Пантелеймонов от години предлага продуктите си в България и чужбина. Фермата му за патици е създадена през 1998 година.  Първо използва бившия птицекомбинат в село Бранище, а през 2004 година и стария свинекомплекс в село Стефаново, който се разпадал. Фермерът възстановил сондажа, трафопоста, а после малко по малко и помещенията. Започнал с 2000 патици, а в момента има 5000. Малки патета зарежда на всеки две седмици.

„От няколко години насам, след като готварските телевизионни формати набраха популярност, нашите продукти станаха по-търсени в България. В тези предавания се говори за фуа-гра, за магре – патешко филе с кожата, и интересът към тези продукти се засили, като все повече заведения започнаха да ги предлагат. Това ни направи добра услуга – пазарът вече не е само в чужбина, но и в страната ни“, разказа за Про Нюз Добрич Стоян.

България, Унгария и Франция са големите производители на фуа-гра в Европа. „Ние бяхме преди Унгария, но те ни надминаха от няколко години и сега изнасят за цял свят – Далечния изток, САЩ, навсякъде. Унгарското правителство обаче, за разлика от нашето, наля много пари в този бизнес, направени бяха много инвестиции и той много се разви“, казва Пантелеймонов.

Фирмата му изнася гъши дроб, магре и бон филета за Франция през търговец, с когото работи от дълги години. Цената на дроба е различна, в зависимост от качеството и търсенето, но е стигала до над 20 евро. Част от продукцията му остава за вътрешния пазар. Това са по-евтините неща – шийки, воденички, фенери, мас.

От две-три години насам, в търсене на някаква принадена стойност след кланицата, той изгражда малък цех за топене на патешка мас. Тя е готова за готвене, може дори да се маже на филийка. Изключително добър продукт са патешките пръжки. Те били почти непознати в България, но сега много се харесвали.

От две години компанията прави деликатесен пастет от 100% угоен патешки дроб на ишлеме, както и патешка пастърма – нещо доскоро непознато в страната. Произвежда и консерви от обезкостен патешки маншон.

„Старая се на няма много е-та в продуктите, за да са по-здравословни. В пастета има много малко – колкото да не си променя цвета, когато се отвори кутията. От миналата есен правя варено-пушени магрета, филе, патешки бут. Те се опушват на естествени стърготини и престояват в натурални маринати, с истински подправки. Няма никакви химии. Варят се на пара – това е уникална технология, която съм видял в Канада, тук не е разпространена“, обяснява Пантелеймонов. „Тези продукти не са много евтини, но са качествени и ценителите на добрата храна предпочитат да си купят точно от тях“, допълва фермерът.

Продуктите му се продават с бранда „Златните патици“.

Особено проблемна за бранша е била 2018 година, когато птичият грип нанесе много щети в този бизнес. „Изискванията към фермите се увеличават все повече и повече заради епидемиите от птичи грип и много от колегите не издържат, не могат да ги изпълнят. Заради болестта се налагат определени ограничения, в които трябва едни птици да ги задържиш, да ги храниш, макар че са готови за кланица, не можеш навреме да заредиш малки патета, пропадат графици. И така доста фермери задлъжняха“, коментира Стоян Пантелеймонов. 

c