Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кметът на Шабла: Наредбата за дивото къмпингуване ще влезе в сила през есента

Стъпката е направена – законът вече ще регламентира къмпингуването, но за пореден сезон властите в морските общини ще чистят след свободно летуващите

Очаква се съвсем скоро наредбата, по която ще се регламентира т.н. диво къмпингуване, да бъде обявена за обществено обсъждане, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на Шабла Мариян Жечев. Проектът за наредба е готов от миналата седмица и е бил предоставен на кметовете на черноморските общини. След общественото обсъждане следват още процедури по министерствата, така че според Жечев документът ще бъде факт около месец октомври.

Тази наредба е чакана от доста време от властите в крайморските общини. Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които регламентират свободното къмпингуване, бяха приети от парламента през юли 2019 година. Текстовете обаче бяха атакувани от бившия омбудсман Мая Манолова. На 16 юни т.г. Конституционният съд отхвърли искането на Маналова  с мотива, промените не противоречат на основния закон. Това означава, че дивото къмпингуване без никакви правила и регламент вече няма да се разрешава – нещо за което кметовете на Шабла и други морски общини настояват през последните 5-6 години.

С корекциите в Закона се уточнява къде и при какви правила хората могат да разпъват палатки и да ползват обществените плажове и терени, без да се нанасят щети и да се уврежда околната среда.

Това лято обаче всичко ще си бъде по старому, защото наредбата още не факт. Мариян Жечев припомни, че общината през последните години търпи сериозни щети, заради това, че чисти боклуците след къмпингуващите на нерегламентирани места. „ И това лято ще изхвърляме отпадъци, колкото можем. Годишно се събират по 500 тона отпадъци. Тази година цената за депониране за тон е 220 лева, така че нашите разходи ще бъдат около 110 000 лева“, коментира Жечев. Това е голяма сума за малка община, като Шабла, сума, която не се връща под никаква форма в общинската хазна.

„В едногодишен срок след влизане в сила на наредбата ще могат да се налагат санкции. За нас обаче е важно да я има наредбата, за да има регламент. Тя ни е много важна за това, да се определят зоните, да се случва свободното къмпингуване в определените места и да се заплащат съответните такси. Там ще бъде осигурено нормално сметосъбиране и сметоизвозване и химически тоалетни, както е в проекта за наредба. Когато един къмпингар попита „къде да отида?“, да можем да му отговорим - ето ви зоната, има достъп за каравани, има къде да си хвърлите боклука, има къде да отидете до тоалетна и ако нещо ви се случи, има кой да ви обърне внимание“, коментира кметът на Шабла.

Над 150 места за настаняване в Шабленско ще приемат летовници това лято, леглата са около 1200. Над 12 000 туристи са посетили през миналата година северната морска община. „И тази година можем да достигнем бройката. Проведох срещи със собствениците на къщи за гости и хотели. Те казват, че ще има нормална пълняемост за юли и август“, посочи Жечев.

През уикендите се очакват традиционно румънци, освен това много чужденци имат имоти в общината. Разчита се и на българските туристи. „Това са българи, които са свикнали всяка година да идват тук и си харесват нашето море. Браншът почти изцяло залага на такива туристи и туристите залагат на такива хотелиери, при които са получили спокойствие и добра услуга на добра цена“, подчерта кметът. 

По принцип за сезона в Шабленско не се разчита на организиран туризъм със самолети и автобуси, а на директен контакт между туриста и мястото за настаняване. 

Снимка: bTV

c