Бизнес Водещи новини - дясно

Китайският фуражен завод в Добрич на стендбай заради пандемията

Китайският фуражен завод в Добрич в момента е на стендбай и чака зелена светлина да започне да произвежда и изнася продукция, съобщи за Про Нюз Добрич Надя Маринова – българският съдружник в дружеството – инвеститор “България Тианшинонг Фийд Ко.” ООД. „Готови сме да произвеждаме, но заради пандемията от коронавирус в световен мащаб, която тръгна от Китай, трябва да изчакаме“, посочи тя. Заради COVID 19 е отложено и официалното откриване на завода, което трябваше да се състои през януари т.г.

Първата копка на фабриката беше направена през януари 2016 година в западната крайградска зона на Добрич. Към момента е напълно завършен първият етап от инвестицията – изградени са два силоза и поточна линия. Заявените намерения са заводът да се разширява, докато се достигне планираният максимален капацитет от 300 000 тона фураж на година, от които 90% ще се изнасят в Китай. Общата инвестиция трябва да бъде 6 милиона евро.

В момента заетите работни места в завода са 13, но работа няма.

„Фуражите местно производство в Китай не се облагат с ДДС, което е 9%. В момента китайските колеги работят този данък да падне за нашето производство, за да бъдем конкурентноспособни“, каза още Маринова.

Град Добрич бе избран за бизнес начинанието след близо двегодишно проучване. Градът бе предпочетен, защото се намира в район с много добре развито земеделско производство и заради близостта му до пристанище Варна, откъдето се осъществява износът за животновъдни стопанства в Китай.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *