Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Учени с опасения за развитие на пандемията, УЕФА решава за футбола

Все по-ширещите се опасения от редица научни институти, че коронавирусната пандемия в Европа може и да не успее да бъде овладяна напълно в близките няколко месеца, както и че драматичните ситуации отново може да се повторят, има вероятност да окажат решаващо въздействие и върху една от най-обичаните игри на планетата - футболът. По-рано днес БТА съобщи, цитирайки в. "Ла Република", че Световната здравна организация /СЗО/ препоръча на УЕФА да отмени всички международни футболни турнири до края на сезон 2020/2021 г.

Според изданието, препоръката е била отправена на 16 април, по време на видеоконферентна връзка, в която са взели участие представители на УЕФА и водещи европейски клубове. Настояването от страна на Световната здравна организация е било - да няма футбол през следващите 18 месеца, заради опасения от втора вълна на разпространието на коронавируса.

Така представена, позицията на СЗО поставя под съмнение бъдещето както на настоящия, но така и на следващия сезон в евротурнирите, първенствата на Стория континент. Редица от най-големите спортни събития от календара на 2020 г. , като Евро 2020, вече бяха отложени за 2021 г.

Преди часове, от УЕФА излязоха с официално опровержение на информацията, относно препоръката от страна на Световната здравна - за спиране на международните футболни турнири до края на 2021 година заради пандемията от коронавируса.

"Информацията не е коректна. СЗО никога не е препоръчвала да не се играят мачове до края на 2021 година", гласи официалния текст на заявеното от пресслужбата на УЕФА, цитирана от ТАСС.

На 21 април, по време на свое редовно заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз утвърди решенията от последните пет заседания на Бюрото на ИК и обсъди вариантите за довършване на първенствата от системата на БФС за сезон 2019/2020 г., касаещи аматьорския футбол у нас.

c