Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Всички футболисти с PCR тестове, преди подновяване на родния шампионат

В днешния първи ден от новата седмица, в Националната футболна база „Бояна“ се проведе работна среща на Експертната група, включваща представители на Българския футболен съюз, Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти във връзка с решението на Народното събрание за удължаване на срока на извънредното положение в страната до 13 май.

Всички заинтересовани страни, участвали в срещата, се се обединили около няколко предложени варианта за довършване на първенствата в професионалния футбол - по максимално справедлив и пълноценен начин.

"Всички коментирани варианти ще бъдат съобразени с решението за отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки", съобщиха от ръководството на Българския футболен съюз.

На срещата е било взето решение, първенствата и турнирите в Първа и Втора лига да стартират три седмици, след разрешение от Националният оперативен - за подновяване на тренировъчния процес, с цел клубовете да се подготвят достатъчно добре за предстоящите официални двубои. От БФС и АФЛ се ангажират да предоставят в най-скоро време допълнителна информация, относно сроковете и развитието на първенствата и турнирите от по-ниските нива във футбола.

На този етап, "краен срок за завършване на официалните надпревари не може бъде определен", тъй като родната футболна централа ще трябва да вземе предвид препоръките на Европейската футболна централа /УЕФА/.

На заседание на Изпълнителното бюро на БФС е била одобрена инициативата на Медицинската комисия към БФ - всички футболисти и длъжностни лица от футболните клубове да преминат PCR тест, 3 дни преди подновяване на тренировъчния процес. От БФС уточняват, че провеждането изследванията на спортистите ще бъдат поети изцяло от бюджета на Централата. Предстои Медицинската комисия да избере клиника, в която да бъдат изследвани спортистите и длъжностните лица на футболните клубове.

c