Водещи новини Спорт

Момчил Петков от Добрич – националната ни надежда в шахмата се нуждае от спонсор, за да сбъдне мечтата си

„Ако решите да ме подкрепите и да финансирате пътуванията ми за участие в състезания, аз съм готов да правя постоянна реклама на Вашия бизнес в подходящата за Вас и мен форма“ – това предлага Момчил Петков на своите благодетели.

Той е едва на 14 години, но е носител на званието FIDE Master(FM), придобитo през 2018 година на Световното училищно първенство за момчета до 13 години, гр. Дурас (Албания). Там  момчето от Добрич завоюва първо място и златен медал, което го направи и световен шампион по класически шахмат.

Същият този талант е и шампион на Европейския съюз за 2016-а и 2017-а година –Мюрек(Австрия). И това са само две от най-престижните награди в шахмата, с които даровитият тийнейджър зарадва не само семейство, приятели и съграждани, но и българските почитатели на този спорт. А, в неговата визитка има още десетки купи от участия в различни турнири.

Младият талант е Момчил Петков – национална надежда в шахмата. Международният му рейтинг FIDE ELO към 01.10.2019 година е  2333, с което се нарежда на първо място в ранглистата на България при 14-годишните, трети е в ранглистата на 18-годишните в България, 14-и в Европа и 35-и в света в ранглистата на 14 годишните.

Тренира шахмат от 6-годишен и, както всяко дете, има мечти. Неговите обаче са свързани с развитието му в спорта, на който е посветил живота си.

Първата цел, която си е  поставил, е да постигне званието Гросмайстор в ранна възраст. Не са много шахматистите в световен мащаб,  постигнали това престижно звание толкова рано. Индиецът Рамешбабу Прагнананда, който е само на 12 години и 10 месеца, през 2018 година става вторият най-млад гросмайстор в историята на шахмата. Той  е само с три месеца по-възрастен от руснака Сергей Карякин, който през 2002 година достига най-високото звание на 12 години и 7 месеца. В България, през април 2019 г.  16-годишната Нургюл Салимова е носител на званието Гросмайстор при жените.  

Момчил вярва, че съвсем скоро може да сбъдне една от мечтите си и да се нареди до тях. Осем години, съвсем целенасочено и с желание, той отделя по няколко часа на ден за тренировка на шахматната дъска, заедно със своя треньор – мс Тодор Спиров.

Но, това не е достатъчно. Младежът  трябва да се състезава поне всеки втори месец на високо рейтингов турнир, който важи за покриване на норма за гросмайстор. За да постигне званието, е необходимо да покачи своя индивидуален рейтинг коефициент и да получи три норми т. е . да постигне определен норматив в три различни състезания.

В България силните и престижни турнири са голяма рядкост. На световната шахматна сцена обаче такива състезания има постоянно. Само поради липса на средства Момчил почти не участва в тях и това го отдалечава от сбъдването на мечтата му. Поне на първата, защото неговата главна цел е още по-голяма – да стане световен шампион при мъжете.

Майката на Момчил и треньорът му вярват, че, ако успеят да финансират и съответно организират участия във високо рейтингови турнири през 2020 г., младият талант ще покаже нужните резултати и ще се приближи към осъществяване на своите спортни цели.

По предварителни разчети,  за да се случи това, са необходими около 20 000 – 30 000 лева за календарната 2020 година. Иначе казано – между три и четири хиляди лева за турнир извън България, който продължава между десет дни и две седмици. Разходите за участие в състезания са свързани със заплащане на нощувки, храна, път и турнирни такси.

„Ако решите да ме подкрепите и да финансирате участията ми в турнири, аз съм готов да правя постоянна реклама на Вашия бизнес в подходящата за Вас и мен форма“ – това предлага Момчил Петков на своите благодетели.

Майка му – Янка Петкова допълва: „Сигурна съм, че Момчил би могъл да стане един от следващите най-успешни български гросмайстори, а със своите високи цели и с това, което прави най-добре – да играе силен шах, също вярвам, че той може да предложи успешна и добра реклама за своя спонсор.“

Момчето искрено се надява, че някъде има меценат, който ще чуе молбата му, ще разбере притесненията му и ще откликне, за да успее да сбъдне мечтата си.

„Надеждата може да вдъхнови мечти и да ни подтикне да ги осъществим. Само надежда обаче не може да стане причина да успеем.“ Стивън Е. Сноу

През изминалата 2019 година,  в две държавни  прояви  –  индивидуалното до 17 г.  и  отборното първенство до 18 години, Момчил Петков поставя личен рекорд – двадесет и две  победи от двадесет и две изиграни партии. В началото на 2019 г. участва в полуфинала за мъже на България. В крайното класиране е пети пред редица други силни български играчи.

За други това може да е успех, но не и за Момчил, защото остава първа резерва на 10-те участника на държавните финали за мъже.

Следва първото негово участие в Европейско първенство за мъже в Скопие  (Македония), където играе равностойно срещу съперници с голям опит и доста по-висок от неговия рейтинг. Сред 12-те български представители е трети по резултат. През октомври 2019 г.  на Световното първенство при 14-годишните юноши, провело се в Мумбай (Индия), при конкуренция от 92 състезатели Момчил постигна 7 точки от 11 партии. Класира се 16-и (дележ 10-20 място) в крайното класиране – само на една точка след сребърния и бронзовия медалисти и с най-добро постижение сред младежите, юношите и момчетата на България на този най-престижен световен форум.

Едва завърнал се от Мумбай, добричкият талант участва и се представя по блестящ начин на Световната младежка олимпиада  до 16 години, която се проведе в град Чорум (Турция) от 29 октомври до 5 ноември 2019 г. Там той постига и най-добър резултат за националния ни състав по време на надпреварата. Българският тим заема 16-то място в крайното класиране от 48 отбора след изиграни 9 кръга.

За тези, които решат да го подкрепят, предоставяме контактите на майката – Янка Петкова, която сама отглежда двете си деца след нещастен инцидент преди 10 години, при който тя остава вдовица:

GSM: 0895 521 173

Е-mail: yanka.petkova@abv.bg

Follow Me:

Related Posts

  • Pro News Dobrich says:

   Благодарим за предложението!
   Моля, ако имате възможност, дани изпратите линкове към тези страници!

   Екип Про Нюз Добрич

   • Тодорка says:

    Здравейте ,благодаря за хубавата статия за това талантливо дете .Аз споделих в доста групи в Холандия и други държави също ,надявам се бързо да се съберат парите и се намерят добри и дългосрочни спонсори.

    С уважение :Дора Петкова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *