Водещи новини - дясно Спорт

Блестящо представяне на Олимпиадата по шахмат за Момчил Петков от Добрич

Младата национална надежда в шахмата – 14-годишният добричлия Момчил Петков, се представи по блестящ начин на Младежката Олимпиада по шахмат за юноши и девойки до 16 години, която се проведе в град Чорум, Турция от 29 октомври до 5 ноември 2019. Той постигна и най-добрите резултати за финалното представяне на националния ни състав по време на надпреварата. Българският тим зае 16-ото място в крайното класиране след изиграни 9 кръга.

България беше представена от отбор в състав:

  • FM Цветан Стоянов (15 г.), ШК „ЧесБомб“, гр. Пловдив
  • FM Момчил Петков (14 г.), ЦСО ШК „Енергия 21“, гр. Добрич
  • FM Гергана Пейчева (16 г.), ШК „Девин“, гр. Девин
  • CM Димо Терзиев (15 г.), ШК „Асеневци“, гр. Велико Търново
  • Лъчезар Колев (14 г.), ШК „Асеневци“, гр. Велико Търново
  • Капитан: IM FT Велислав Куков

14-годишен от Добрич ще участва в Международната шахматна олимпиада

Общо в първенството участваха 48 отбора – 234 юноши и девойки до 16 годишна възраст, представители на 38 национални федерации. /WORLD YOUTH UNDER-16 CHESS OLYMPIAD-2019/.

“Отборът стартира под номер 17. Младите ни състезатели играха силно и се представиха достойно. До последния момент отборът ни се бори и имаше реални шансове за финиширане в шестицата. В крайното класиране след изиграните 9 кръга българският младежки отбор зае 16-о място, като постигна 4 победи, 2 равенства и 3 загуби”, коментираха от ръководството на Българската федерация по шахмат 1928, след завръщането на националите ни.

Олимпийски шампион сред младежите за 2019 г. е отборът на Азербайджан, който не допусна нито една загуба, реализирайки 7 победи и 2 равенства. Вицешампиони са отборът на Узбекистан (7 победи, 1 равенство и 1 загуба), а бронзов медалист е отборът на Беларус (7 победи и 2 загуби). 

Таблица с крайното класиране след 9-те изиграни кръга по време на Младежката Олимпиада по шахмат за юноши и девойки до 16 години – Турция 2019

Крайно-класиране-резултати-Младежка-Олимпиада-по-шахмат

Източник: bulchess.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *