Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Танци, свирни и песни от цяла Добруджа огласиха Ген. Тошево

При огромен интерес премина XXI издание на ежегодния Добруджански фолклорен събор „Богородица“ в град Генерал Тошево. И през тази година, събитието се проведе в Централния градски парк. На сцената се представиха повече от 50 състава и близо 60 индивидуални изпълнители от цяла Добруджа. Певци, музиканти и формации от областите Варна, Шумен, Силистра и Добрич, радваха гостите на фолклорната проява. За тазгодишния събор пристигна и детския Фолклорен танцов ансамбъл „Албещи“ от Румъния.

Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще се проведе в Ген. Тошево

По традиция, събора дава среща на поколенията чрез участието на самодейните формации от региона, които представят съхранения автентичен добруджански фолклор. "Съборът "Богородица" се утвърди като най-мащабното събитие от културния календар на Община Генерал Тошево. Вече две десетилетия, той създава мост между поколенията, стимулирайки интереса на младите към българското народно творчество и традиции", отбелязаха организаторите от местната Община.

Едва тригодишен беше най-малкият участник в тазгодишното издание на музикалния форум. По традиция, с водосвет, отец Тодор благослови събитието, преди официалното му откриване от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Формациите които имаха честта да открият програмата на събора бяха дамите от вокална група „Кардамки“ – село Кардам и Мъжката певческа група от същото село.

c