Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Милиони гости, сред които лидери от цял свят, са посетили Албена за 50 години

Курортът "Албена" празнува 50-годишнина. През изминалия половин век той е посетен от милиони туристи. Между тях са и ред световно известни личности, като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много др.

В началото на 60-те години на миналия век равния бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Затова на 10 ноември 1965 г. Министерския съвет приема разпореждане N 260, с което се създва държавното търговско предприятие „Балкантурист“. Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността „Фиш – Фиш“, който по-късно се нарича „Албена“.

Идеята била да бъде изграден най-модерния в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първначално е замислено той да носи името „Балчик – юг“, а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курорта да се строи на етапи по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по еднименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума „албус“, която означава бял.

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година по-късно на 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л „Доростор“. Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

През периода 1973 – 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са „Гергана“, „Славуна“, „Мура“, „Елица“, „Нона“и Боряна“. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

Сред най-известните чужди гости, които имат честа да разгледат Албена още в първите години на създаването на комплекса е кубинският лидер Фидел Кастро. Той пристига да се любува на българския комплекс при посещението си през 1972 г. Източник: travelbulgarianews.bg

На 21 януари 1983 г започва изграждането на най-големия хотел в комплекса -„Добруджа“Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 „Добруджа“посреща първите си чуждестранни туристи.

Непосредствено след приключване на строителните дейности и оформянето на цялостния облик на туристическия комплекс започват да са провеждат множество културни и атрактивни мероприятия. Те поставят началото на различни конкурси и форуми, които днес са се превърнали в традиционни. На 2 август 1970 г. на централния плаж на Албена за първи път се организира конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Тогава участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата „Мис Албена – 70“ получава българката Лидия Арахангелова.
Отново в началото на 70-те години Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.

След приватизацията на комплекса, „Албена“-АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви, като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво.

Курортът "Албена" навършва половин век, но продължава да бъде млад и да привлича туристи. Различни са събитията, свързани с годишнината, като тази вечер е кулминацията.

Името "Албена" е избрано не само като реверанс към Йордан Йовков но и за да бъде красотата основното понятие, с което туристите свързват курорта.

Дори в разгара на безконтролното презастрояване, тук нови хотели израстват само на мястото на разрушените остарели.

Димитър Тачев, зам.-директор "Маркетинг и продажби", заявява пред БНТ: Ние имаме стратегия. Това да съхраняваме природата, да не презастрояваме "Албена", да пазим плажа и инфраструктурата добре поддържани.

В наши дни "Албена" разполага с 33 хотела, 4 СПА комплекса, конферентни и спортни зали, способни да отговорят на всякакви интереси и тенденции в туризма.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Курортът "Албена" е символ не само на природа, на хармония, на спокойствие, на качество, но това е един от символите на българския туризъм. Защото "Албена" не само е показала своето качество, защитила е своето име на световно ниво, но всеки един от вас, който се занимава с туризъм, по някакъв начин е свързан и е тръгнал от "Албена".

Тази година "Албена" беше обявен за Европейски курорт на спорта. Комплексът получи и наградата за най-иновативна СПА дестинация в Европа от Европейската асоциация за СПА и балнео-туризъм.

Източник: БНТ, bgdiaspora.h3b.ru

c