Бизнес Водещи новини - дясно

Зърнопроизводителите в област Добрич очакват търсенето на хлебна пшеница да расте

Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия регион ще расте и е възможно цената да достигне 400 лева за тон наесен, когато мелничните комбинати се осигуряват със суровина за новото производство, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Сега хлебното зърно в региона се търгува за 330-360 лева за тон при 320-330 лева в същия период на миналата година. Пшеницата от новата реколта е с добри показатели за протеин и мокър глутен, само там, където са паднали повече дъждове, хектолитърът достига 71-73, а търговците търсят с показател над 80, коментира за БТА председателят на браншовата организация. По думите на Жекова фуражната пшеница до пристанище-Варна върви по 290-300 лева за тон, при 5-10 на сто по-висока цена през миналото лято.

Според председателя на браншовия съюз картината в зърнопроизводството в Добричкия регион е пъстра. Земеделските стопани са добили от 250 до 700 килограма пшеница от декар в различните райони на областта.

Според обобщените данни от областната дирекция “Земеделие” в Добричкия регион, който традиционно произвежда най-много зърно в страната, през тази стопанска година са добити 719 000 тона пшеница при 660 863 тона миналото лято. Средният добив достига 553 килограма – при 541 килограма година по-рано.

Източник: БТА

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *