Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Николай Тодоров с юбилейна самостоятелна изложба "Тайнство" в родния Добрич

Добричкият художник и настоящ изследовател на древната символика Николай Тодоров откри петата си самостоятелна изложба в Зала №1 на Градска художествена галерия - Добрич. Представянето е и своеобразен художествен юбилей, тъй като изложбата е 30-ата в досегашния творчески път на Николай Тодоров.

Най-новите си творби, които автора беше подбрал за експозицията "Тайнство", представят стремежа на художника за все по-отчетливо изчистване на собствения художествен стил с идеята за максимално чисто въздействие на първичния символ, присъстващ във всяко едно от платната.

Изложбата откри Директора на Добричката художествена галерия Недко Недков, а събитието беше уважено от колеги от художника, общественици и ценители на изящното изкуство.

Николай Тодоров: Озаглавих изложбата си "Тайнство" тъй като от доста години вече се интересувам от тайнственото, магичното, сакралното. Посветих се през последните години на по-задълбочено изследване на тази загадъчност. Мога да споделя, че се чувствам по един прекрасен начин когато съм сред природата и същевременно тя ме и инспирира за да създавам. В творбите си използвам природните структури, върху които наслагвам тези енигматични знаци. Ако трябва сам да определя какво ме води, това са двете основополагащи стихии - древността като притегателна сила и природата като учител. Аз съм просто един прилежен ученик на Нейно Величество Природата.

"Камъкът и скалите, с тяхната материя и усещането за вечност, което излъчват, постепенно ме отведоха назад - във времето на Шумерските типописи, а по-натам стигнах и до символите в пещерата "Магура" Онова, което присъства там и съвременният човек може да докосне, за мен това са изключително изчистени знаци, които са доведени до максимална опростеност и същевременно натоварени с огромна въздействаща енергия. Лично мен, тези космогонични знаци, които са сътворени преди десетки хиляди години в пещерата, ме вдъхновяват по един неповторим начин."

Творчеството и художественият стил на Николай Тодоров са осезаемо разпознаваеми и както самият автор нееднократно подчертава - "стремежът ми е до максимална степен да изчистя тази древна символика в картините си, за да може равнината на платното, съчетана с релефа на природните структури върху него, да постигнат максимално позитивно и силно въздействие върху публиката и ценителите на този вид извисеност в изкуството."

Изложбата "Тайнство" ще бъде достъпна за посещения и през месец юли в Художествена галерия - Добрич.

c