Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Млади певци и музиканти ще покажат майсторство в конкурса „Иван Георгиев” в с. Дъбовик

На 12 май в читалището в с. Дъбовик, община Генерал Тошево”, ще звучат песни и мелодии в изпълнение на участниците в Националния конкурс „Иван Георгиев”. Конкурсът се организира в памет на големия изпълнител на добруджански фолклор и предстои да се проведе за 23-ти път. Надпреварата е за изпълнители на кавал и на фолклорни певци. В нея ще се представят певци и инструменталисти на възраст от 7 до 25 години, които ще изпълняват кавалджийски мелодии и добруджански песни.

Младите дарования ще бъдат разпределени в четири възрастови групи:

  • от І до ІV клас
  • от V до VІІ клас
  • от VІІІ до ХІІ клас
  • над 18 години

Участниците ще се състезават в два кръга. В първия кръг инструменталистите изпълняват по две мелодии, а певците –по  две песни, едната от които трябва да е от репертоара на Иван Георгиев, без музикален съпровод. Във втория кръг също ще се изпълняват две мелодии на кавал, а певците – по две песни по избор, едната от репертоара на Иван Георгиев, но с музикален съпровод. Изпълнителите от втора и трета възрастови групи задължително се представят с по една безмензурна песен, посочват организаторите.

В конкурса могат да участват състави (камерни, хорови, оркестрови) с програма до 10 минути. Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури, съставено от изявени специалисти и музиканти. До момента заявки са подали над 35 участници, съобщи кметът на Дъбовик Стоянка Първева.

XХIII издание на конкурса е включено в програмата на Министерството на културата за "Закрила на деца с изявени дарби". Отличените индивидуални участници, класирани на първо, второ и трето място във II и III възрастова група (в 1-ви раздел - изпълнители на народни песни и 2-ри раздел - изпълнители на кавал) ще получават целева финансова подкрепа и едногодишна стипендия при условията и реда на наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Най-голямото отличие на конкурса е Голямата награда – за най-добро изпълнение на песен на Иван Георгиев. Всички млади певци и инструменталисти ще получат грамота за участие. Организатори на събитието са Община Генерал Тошево и читалище „Дора Габе” в с. Дъбовик.

c