Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Инвестиционно финансиране за фирми от Добрич

До края на 2023 г. малки и големи компании от трите по-големи града в Южна България и от Северна България, включително и Добрич, могат да вземат 20-годишни кредити с много ниски лихви за своите бизнес инициативи от "Регионален фонд за градско развитие" АД (РФГР). Това е европейско финансиране за регионално развитие, съчетано с банково финансиране. Определените за следващите 5 години средства от над 200 млн. лв. са от финансов инструмент на държавния Фонд на фондовете, съчетани с финансиране от мажоритарния собственик на РФГР – "Експресбанк" АД (банката беше придобита от Банка ДСК).

Целта на финансирането, управлявано от РФГР, е да стимулира градското развитие и неговите общински и бизнес инициативи, които нямат незабавна рентабилност, но са ценни за подобряване на местната икономическа и социална среда.

Примерни бизнес инициативи

Производствени проекти и сгради

Фирмите в 17-те града в Северна България могат да получат нисколихвени кредити за ремонт или строеж или на бизнес сгради и производствени предприятия в индустриални зони или други бизнес проекти, одобрени от общините като приоритетни и включени в Интегрираните им планове за градско развитие и възстановяване. Няма изискване към определен тип икономическа дейност.

Досега РФГР е финансирал: предприятие за автомобилни части в "Индустриална зона Русе", текстилно предприятие в "Индустриална зона Плевен"; логистичен център на територията на бившия държавен птицекомбинат в Стара Загора; изграждане на хлебозавод в Пловдив; ремонт на административна сграда и склад в "Индустриална зона Плевен" и др. Важно е да се знае, че през 2019 г. се извършва актуализацията на Интегрираните планове за градско развитие и възстановяване, така че е възможно ограничено да се добавят нови приоритетни територии.

Изграждане, ремонт или развитие на спортни центрове: фитнес зали, басейни и др.

Друг приоритет на финансирането от РФГР в Северна България е спортната инфраструктура. Това включва спортни обекти, центрове за спорт, фитнес зали и други подобни. За тези бизнес проекти също важи, че трябва да попадат в териториалния обхват на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на общините.

Проекти за културни обекти като читалища, театри, галерии, музеи и др.

РФГР предоставя изгодни кредити за строителство, реконструкция и оборудване на културни центрове, театри, читалища, библиотеки, опери, галерии, изложбени зали в същите 17 града в Северна България. Частните културни инициативи могат да се възползват само от кредити, но държавните или общински културни обекти ще получат комбинация от грантово финансиране и нисколихвен кредит за 20 години. Това е една от редките възможности за достъпно финансиране на културна инфраструктура в страната. С финансиране от РФГР от предишната програма (JESSICA) бяха кредитирани ремонти и изграждане на нови кинозали в Плевен и Варна.

Проекти, свързани с национални археологически и исторически обекти

В Северна България има над 500 обекта със значителна историческа и културна стойност, които имат туристически потенциал за развитие. РФГР финансира чрез комбинация от грантово и заемно финансиране бизнес инициативи, свързани с обекти от световно и национално значение, описани в регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство (http://ninkn.bg/Documents/categoryPreview/13#).

Проектите могат да бъдат в партньорство с общини, с храмове, с манастири или с други техни собственици. Допустими са всякакви туристически инициативи, свързани с обектите. Например: дейности за популяризиране на обектите като събития и информационни услуги или промоционални кампании, детски площадки и спортни съоръжения, магазини, хотели и др. Важно е да се отбележи, че дори ако общината не е партньор в проекта, е необходимо положителното й мнение и не е допустимо грантово финансиране.

Какво финансиране се получава

Кредитите са с много ниска лихва, винаги по-ниска от нивото на банковия пазар – например, ако в банка можете да вземете инвестиционен кредит с 3% лихва, то нивото на съответното финансиране на РФГР би могло да бъде под 1.5%. Друга важна характеристика е периодът на кредита – до 20 години. Кредитът е съставен от две части: до 59% от проекта се покриват от нисколихвения кредит от РФГР, а 41% - от Експресбанк. РФГР може да привлича и други банкови партньори за съфинансиране. Определяните лихви обикновено са плаващи, но в някои случаи са възможни и фиксирани. От кредитополучателите се изисква обезпечение, за което биха могли да бъдат приети или активи на самия проект, или други активи на инвеститора.

Подход към кандидатите

Проектите, които се селектират за кредитиране, в общия случай са по-малко рентабилни от средното ниво на пазара, но същевременно трябва да имат потенциал за реализиране на приходи в средносрочен и дългосрочен план. Екипът на РГФР подхожда партньорски към проектните идеи, като работи заедно с проектните спонсори върху структурирането, планирането на проекта и подготовката на документацията.

Източник: capital.bg

c