Бизнес Водещи новини

„Неопърл“ построи в Добрич завод за 15 млн. лв. – най-големия за последните 30 г.

  • Новият завод за гъвкави съединения за вода на „Неопърл България“ в Добрич е най-големият, построен в града от зелена поляна след настъпването на демокрацията
  • Фабриката бе изградена за 10 месеца със застроена площ от 11 204 м².
  • Само в строителството са вложени 15 млн. лв. (12,5 млн. лв., без ДДС) 
  • Сериозна е инвестицията в оборудване, което се прави специално за нуждите на завода 
  • Персоналът е удвоен и заводът дава работа на 220 души. „Неопърл“ не изпитва дефицит на кадри
  • След достигане на пълния капацитет, заводът ще бъде разширен

Ето какво сподели пред Про Нюз Добрич управителят на “Неопърл България” Веселин Велев.

Новият завод за гъвкави съединения за вода на “Неопърл България” е първата фабрика в такъв обем след настъпването на демокрацията, която е изградена от зелена поляна в Добрич. Новото предприятие е със застроена площ 11 хил. кв.м и е разположено на парцел от 36 дка в района на бившите казарми, който дружеството купи от общината през 2014 г. Инвеститорът е приемник на добричката фирма „Булмат”, която се присъедини към германско-швейцарската група „Неопърл“ /Neoperl/, която има 12 производствени бази в Европа, Азия и САЩ.

Защо „Неопърл“ са избрали да работят с добричката фирма „Булмат“ Веселин Велев обяснява с историята на предприятието. „То беше създадено от нула и през годините показа едно развитие, което не е останало незабелязано. Когато „Неопърл“ са търсили възможност за развитие, са направили преценка. И, за щастие, ние сме били избраните”, споделя предпремачът.

Първа копка на новата фабрика бе направена през юни миналата година.

„План графика, който имахме от нашия избран изпълнител, предвиждаше 10 месеца за изпълнение на целия обем от работа. Предвиждаше първа копка на зелена поляна и сдаване на сградата до ключ. От началото на юни миналата година фирмата изпълнител започна работа. В рамките на десетте месеца, както беше по график, наистина успяха да приключат и да изпълнят ангажимента си. Имахме възможност малко по-рано – в края на февруари, да започнем да пренасяме час т от предишното производство. Първото помещение, което ни беше предоставено, бе складът. Така, в края на февруари – началото на март започнахме самото пренасяне. Постепенно пренесохме цялото оборудване и в края на април цялото ни производство бе вече в новия завод“, сподели пред Про Нюз Добрич управителят на „Неопърл България“ ЕООД Веселин Велев.

Междувременно персоналът в завода е почти удвоен

Ако миналия септември в старата фабрика на ул. „Поп Богомил“ са работели 135 души, то днес екипът вече наброява 220 работници и служители.

Както преди, така и сега, заводът е на трисменен режим на работа. „Технологичният процес не е такъв, че да изисква непрестанна работа, но заявките на клиентите изискват 24-часова работа, за да можем да ги обслужваме“, посочи В. Велев. Компанията, която и преди изнасяше в редица държави от Европа, Африка, Азия, Южна и Централна Америка, е успяла вече да ги разшири. Тя вече произвежда и за американска компания, една от най-големите в света. Успяла е и да въведе нови изделия.

„Основният продукт е гъвкави съединения за вода. В началото на април-май усвоихме два нови продукта. Те също са гъвкави съединения за вода, но са по-специфични. Съвсем нови продукти, които се предлагат само на определени пазари, които имат съответните изисквания. Същевременно започнахме подготовката за производството на нови продукти. Това беше свързано с доставката на оборудване за тези продукти, с наемане на персонал, както и обучението на самия персонал“, обясни управителят.

Водещи в света компании са сред новите клиенти

Заводът в Добрич има нови продукти, предназначени за клиенти, които са на изключително високо ниво – едни от най-големите компании в света. Съответно изискванията към продуктите са изключително високи.

„Минахме през една интересна и за нас процедура, която е предпоставка, за да можеш а произвеждаш за такива клиенти.  От това също почерпихме опит. Подготовката беше дълга, но имаше защо. Можем да кажем, че успешно минахме тази процедура и започнахме да произвеждаме новите изделия. По време на подготовката, изпращахме необходимата документация, пробите, които правихме, а те въвеждаха всичко в тяхната система, за да могат да дадат заключение след това. Процедурата е такава, че първо се стига до заключение за одит. След това, ако той е успешен, си одобрен доставчик. За наша радост, което е постижение на всички колеги, които работиха толкова дълго време, че нас не ни одитираха. Приеха – физически и по документи, че при нас всичко е такова, каквото трябва да бъде.  Явно сме надминали техните очаквания и вече работим за този клиент. Американска компания, която е от най-големите компании в света“, разказа Веселин Велев. Обясни, че „Неопърл България“ има конкуренция, както в световен мащаб, така и у нас, но тя не само не го притеснява, но дори гледа на нея като стимул.

Инвестицията

Като сграден фонд инвестицията е 12,5 млн. лева, без ДДС. В новия завод е пренесено изцяло оборудването от старата фабрика, но се доставя и ново оборудване, което е заложено в инвестицията с цел разширяване на капацитета и усвояване на новите продукти. Машините продължават да пристигат, като всяка седмица фабриката се сдобива с ново оборудване. То също е на значителна стойност и инвестицията в техника е сериозна.

Започна изграждането на първия жилищен комплекс от затворен тип в Добрич

Оборудването е ново, с включени последни технологии. То е специфично, проектирано е по задание на „Неопърл“, произведено, специално за завода в Добрич.

Инвестицията е на групата Неопърл. Това е най-големият и най-перспективния завод на групата, който, в годините напред е заложено развитие. Това е най-важната точка в групата и фокусът на внимание на всички е насочен към този завод.

Капацитетът

Оборудването, което е прехвърлено от старата фабрика, е натоварено на 100 %.  До края на следващия месец новата техника ще бъде натоварена до около 80%. Умишлено задържаме един резерв, който да покрие евентуални нужди, обясни Веселин Велев. Досега „Неопърл-България“ е произвеждал над 17 млн. изделия годишно. Капацитетът на новата фабрика е разчетен за три пъти повече.

Плановете на групата предвиждат разширение на завода в Добрич

„На тази площадка имаме възможност да разширим производствените площи, които имаме в момента, с 2500 кв. м. В началото на тази година закупихме два съседни парцела с обща площ 38-40 декара. Именно във връзка с това, че усилията на групата ще бъдат насочени изцяло към завода тук – разширяване на продуктите, които се произвеждат в Добрич. Все още няма план, който да е свързан с такава инвестиция. В момента вниманието е насочено изцяло към запълване на капацитета на тази фабрика, усвояване на продуктите. Така ще дойде моментът, когато наситим тази площадка и ще започне да се мисли и за другата“, обясни Велев.

За „Неопърл България“ няма дефицит на кадри

Във връзка с внедряването на новото оборудване, заводът има нужда, преди всичко, от инженерни кадри, които да могат да го въвеждат в експлоатация и да създават необходимите процедури и обучение, за да могат операторите след това да работят правилно. Инженерни кадри, които да бъдат в процеса на въвеждането, и кадри, които да работят в процеса на експлоатацията.

„Въпреки разпространеното мнение, че няма кадри, че липсват хора, ние можем да се похвалим, че намерихме кадрите. Успяхме да получим кадри, които, освен желанието и знанието, показаха качествата, които очаквахме. Нямаме дефицит на кадри, въпреки че увеличихме персонала както в офиса , така и в производството.

По думите на Веселин Велев обаче колкото и да са важни заплатите, те не са достатъчни. Той е категоричен, че работещите в „Неопърл България“ се задържат

„Важно е възнаграждението, но не винаги това е най-важното. В крайна сметка, условията, които предоставяме за работа, а и перспективата, която виждат, са допълнителни фактори за това при нас хората се задържат. Опитваме се да създаваме среда, която да кара хората да работят тук. Например, всеки наш служител, на когото се роди дете, получава една добра сума, а за близнаци тя се удвоява“, сподели Веселин Велев.

Предизвикателството

Новият завод е предизвикателство към целия екип. „С новата сграда трябваше и ние да се обучаваме и да се адаптираме към един по-различен начин на работа.  Направихме промени, за да можем да се адаптираме към увеличения обем на производството, увеличения персонал. Направихме нова структура на организация и управление. Въведохме нова програма за управление на производството, на която все още се учим“, сподели предприемачът.

А, в заседателната зала на завода, на която и страна да се обърнеш, виждаш постери на почернели от работа ръце. За да напомнят на работещите в администрацията за хората в производството, които  са също толкова важни и отговорни за решаването на задачите и развитието на завода. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *