Бизнес Водещи новини

Производител на белен слънчоглед в Добрич – в ТОП 1000 на фирмите в Европа

Производителят и търговец с белен слънчоглед “Меджик флейм” (Magic Flame ), чиято производствена база е в квартал „Рилци“ в Добрич, е определен за най-динамичната българска компания. Това показва класацията на Лондонската фондова борса “1000 вдъхновяващи компании в Европа” (2018 REPORT – 1000 COMPANIES TO INSPIRE EUROPE), която през 2018 г. излиза за трети път.

“1000 вдъхновяващи компании в Европа” включва някои от най-бързо развиващите се и най-динамични малки и средни предприятия (МСП) в Обединеното кралство и Европа. Освен че идентифицира 1000 компании, в годишните доклади се разглеждат подробно възможностите и предизвикателствата пред тези предприятия, както и секторите и тенденциите, които ще оформят бъдещето на британската и европейската икономика. Докладите са част от по-широката подкрепа  за компании с висок растеж, включително програмата за подкрепа на бизнеса.

В класацията на Лондонската борса общо има още четири български компании.

Изданието подрежда най-бързо растящите малки и средни предприятия, като отчита промяната в приходите им между 2014 г. и 2016 г. С троен ръст за периода по данни от Търговския регистър “Меджик флейм” е на първо място от петте български фирми в списъка.

“Меджик флейм” е международен доставчик на белени слънчогледови ядки, слънчогледов чипс, слънчогледова отсевка и био брикети от слънчогледова люспа. Производител и износител на зърнени и маслодайни култури по цял свят.

Неотдавна разшири портфолиото си с чисто нова ултра модерна фабрика за белене на слънчоглед в североизточната част на България. Районът е подходящ, тъй като е един от основните производители на слънчоглед в страната, посочват от компанията. Производствено-складовата база на дружеството е в квартал „Рилци“ в Добрич. Комплексът включва фабрика за производство на белен слънчоглед, цех за брикети от люспи, както и складова база.

„През януари 2017 г., официално стартирахме първата преработвателна линия на „MAGIC FLAME“ Ltd. за белене на маслодаен слънчоглед. През ноември същата година пуснахме в експлоатация втората ни преработвателна линия, която е със същият обем на преработка. През октомври 2018 г. е планиран пуск на новоизграждащата се трета линия за преработка, която ще работи при удвоен капацитет, спрямо първите две инсталации. През настоящата година, дружеството закупи два съседни парцела, с които общата площ на производственото стопанство достигна 24 дка. На тази територия предстои изграждането на четвърта преработвателна линия с капацитет 6000 тона белена ядка на месец. Предвидено е изграждане на силозно стопанство с капацитет на съхранение от 60000 тона слънчоглед. Всички заводи работят в режим 24 часа в денонощието, 365 дни в годината”, посочват от дружеството.

В момента компанията изгражда и база в местността Побити камъни край Варна, където вече е готов първият от общо четири склада за зърно. След завършването на останалите съоръжения общият капацитет на складиране ще достигне 140 хил. т, казаха от компанията.
По информация на “Капитал”,  досега в бизнеса “Меджик флейм” са инвестирани 14 млн. евро собствени средства и 42 млн. евро банкови кредити. В момента в компанията работят 140 души, но по думите на Багдасарян фирмата постоянно наема хора заради увеличаване на обема на работа.
Справка в Търговския регистър показва, че нетните приходи от продажби на “Меджик флейм” нарастват от 44.6 млн. лв. през 2014 г. на 133.1 млн. лв. през 2016 г., или близо три пъти. През миналата година обаче оборотът спада наполовина до 60.8 млн. лв. “Това се дължи единствено на инвестиционната ни програма, съобразно която насочихме собствен финансов ресурс в инвестиции за бъдещото развитие на компанията”, коментира собственикът на дружеството Едуард Багдасарян за “Капитал”. По думите му в средносрочен план компанията прогнозира ежегоден ръст от 30% във всяка една от сферите си на бизнес – преработка, търговия, земеделие, транспорт и финансиране.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *