Храна и напитки

Проверено и споделено от мен – Анита: Здравословни навици

Здравословния начин на живот е реално постижимо понятие, въпреки многото аспекти, които обхваща. Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да правим малки и ползотворни крачки към целта. Ето няколко съвета от мен, с които това може да бъде постигнато:

1. Първото и най- важно е консумацията на достатъчно количество течности. Тук не се включват газирани напитки и сокове, които за хора придържащи се към ЗХ са тема табу. Говорим за вода.
2. Планиране на храненията за следващия ден. Така ще ни бъде много по – лесно. Да в началото ще ни бъде малко трудно, но после ще осъзнаем колко време и нерви бихме си спестили.
3. Винаги носете нещо за хапване със себе си – ядки, плод. Така не изпадаме в ситуации, в които да се нахвърлим на поредния пакетиран продукт в чието съдържание не сме сигурни на щанда.
4. Да се храним когато сме гладни, а не когато ни е скучно и няма какво да правим.
5. Да се опитваме да се храним по едно и също време всеки ден. Така в един момент организма ще свикне на този ритъм, така и на нас ще ни бъде по –лесно.
6. Да приготвяме храна си с удоволствие.
7. Да внасяме разнообразие. Да се стараем храната ни да бъде цветна, да бъде приятна за очите.
8. Да наблягаме на храните характерни за сезона, в който се намираме. Защото ако консумираме ягоди, череши и други летни плодове през зимата – първо няма да са така вкусни и второ няма да ни снабдят с полезните вещества от които се нуждаем.
9. Прием на достатъчно плодове и зеленчуци.
10. Консумация на колкото е възможно по-малко количество захар.
11. Консумация на сол в разумни количества. Според проучвания човек се нуждае не повече от 1 г сол на ден.
12. Да се храним според нуждите си. Например ако днес не усещаме силен глад или не изпитваме нужда от това да ядем месо, да не го правим. Хапнете по-лека храна, като се наблегне на плодове и зеленчуци.
13. Хапване на любимата ни храна в разумни количества. Парче от любимата ви торта два пъти в месеца не би ви навредила.

Анита Атанасова

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.