Храна и напитки

Проверено и споделено от мен – Анита: Тиквена торта

Едно от основите правила за здравословно хранене е да се консумират храни, според сезона, в който се намираме.

И като се замислим, ако консумираме ягоди, череши и други летни плодове през зимата –  първо няма да са така вкусни и второ няма да ни снабдят с  полезните вещества, от които се нуждаем.

А, какво по-характерно за есента и зимата от тиквата? Разбира се, правим уговорката, че тиквата не е точно плод. Тя е плодов зеленчук.

Всички сме чували за морковена торта. Но, колко са чували и опитвали тиквена? Нестандартна, но, за сметка на това, много вкусна.

Днес ще ви представя моята авторска рецепта за тиквена торта. Признавам, че е от рецептите, които изискват малко повече време, но пък каквато и торта да се захванем да правим, ще ни отнеме време, а тази дори е здравословна и с изцяло полезни съставки.

За блата ще са ви нужни:

  • яйца – 2 броя;,
  • настъргана, сварена тиква – 0.500 грама;
  • брашно (лимецово, кокосово, сорго) -1 ½ чаена чаша.

Аз използвам равни количества от трите вида.

За крема:

  • Извара ( сирене Рикота), банан, кокосови стърготини.

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата, добавяме тиквата и след това, малко по-малко прибавяме брашното.

Сами решете от колко блата ще бъде тортата –  дали ще изпечете един  или два блата.

Докато блатчетата се пекат, пасираме или намачкваме с вилица банана. Прибавяме изварата, кокосовите стърготини.

Ако сте любители на много сладките торти – намажете блата с малко мед. Може да добавите и в крема. Лично аз не прибавям.

След като сте сглобили тортичката, я оставете за няколко часа в хладилник, най-добре за цяла нощ.

И ето ви една перфектна закуска.

Добър апетит!

Анита Атанасова

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.