Как да боядисаме яйцата си за Великден с натурални продукти, като куркума, коприва, лук, червено зеле, каркаде, арония показва в кулинарния си блог Бианка Йовчева от Добрич. Тя е позната сред изкушените от вкусната храна повече като Бети от авторския си блог „Вкусно с Бети“.
За да направи Великденски яйца с натурални бои Бети забърква в своята „лаборатория" само 4 съставки – яйца, вода, оцет и хранителна съставка.
Ето какво откриваме в блога
„Вкусно с Бети“:
Като камъчета с коприва
Надявам се да ви харесат тези яйца, които приличат по-скоро на камъчета. Идеално се съчетават в купа с пъдпъдъчи яйца и ми приличат на снесени от някаква дива птица, живееща около реки и езера.
Продукти:
яйца
4 чаши вода
300 грама. коприва
1 супена лъжица оцет
Приготвяне:
1. Поставя се копривата в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
5. Прецеждаме течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.
Червено с лук
Не очаквах никакви изненади от боядисването с лук. И когато след 15 минути проверих накъде се движи моето оранжево с ужас видях, че тъкмо е приближил цвета на натуралното кокоше яйце - на ония VIP кокошки дето свободно си се разхождат из градини и зелени пространства. Това не ме отказа обаче, оставих ги за около час да киснат в отварата и се получи този чудесен оранжев цвят.За тъмно оранжево
Продукти:
яйца
3 чаши вода
люспи на 10 глави жълт лук
1 супена лъжица оцетПриготвяне:
1. Поставят се люспите в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
5. Прецеждаме течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме в купата с яйца.
Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.
Куркума за жълто
Освен като оцветител, куркумата е и много полезна за храносмилането. Но сега ще я използваме като природно багрило.
Рецепта:
Необходими са :
* Яйца
* 4 чаши вода
* 1 супена лъжица куркума
* 1 супена лъжица оцет Приготвяне:
1. Поставете яйцата в тенджерата на един слой.
2. Добавя се водата, оцета и куркумата. Леко се се разбърква до разтваряне куркумата.
3. Оставете на умерен огън да ври15 минути.
4. Махнете яйцата от тенджерата и оставете на решетка да се отцедят.*** Ако искате рохко сварени яйца, сварете предварително, колкото искате яйца и ги поставете горещи в предварително приготвената сварена смес. Дръжте, докато добият нюанса, който искате. За по-бледи цветове по-малко време. За около15 минути аз постигнах цвета на снимката.
За виолетово – арония и вино
Яйцата в цвят опушена лавандула в кошничката, са боядисани в "компот" от арония. Сварих 2 чаши сушена арония с 4 чаши вода, добавих 1 с.л. оцет и киснах яйцата вътре докато не добиха цвят. Знам, че и да имате арония или боровинки (подозирам същия резултат), няма да ги използвате за да боядисате яйца. Аз имам много арония и не ми беше жал.
Другия цвят - бордо е постигнат с варене, което си беше направо поширане - все едно круши във вино, само дето не сложих канела и карамфил- нямаше смисъл с оглед цвета. Използвано е мерло и каберне с варене до получаване на цвят, който ви харесва.
За океанско синьо
Продукти:
яйца
3 чаши вода
1/4 глава червено зеле
1 супена лъжица оцет Приготвяне:
- Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с гореща вода.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица.
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
6 Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата и оставяме на решетка да се отцедят.
За синьо със състарен ефект
Продукти:
яйца -сварени
3 чаши вода
6 плкчета чай от каркаде
2 супени лъжици оцетПриготвяне:
1. Поставя се чая в тенджерата и се залива с гореща вода.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме пакетчетата.
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата и оставяме на решетка да се отцедят.Ако искаме състарения ефект след около 10-15 минути леко претриваме на места с пръсти отделящия се горен слой на яйцето. Връщаме обратно в отварата.
Синьо с червено зеле и чай каркаде
За червеното зеле имах очакването, че ще получа син цвят-забелязала съм, когато мия купата от салата с червено зеле, че се получава отначало лилав цвят, който избледнява към синьо. От чая от каркаде исках розов цвят но получих отново син-друг нюанс. Състаряващия ефект се получи от повечето оцет и по-дългия престой на яйцата в чаената баня. Горния тънък слой на яйцето започна леко да се отделя, аз го разтърках с частичките от чая и подържах още яйцето в отварата. И в двата случая, ако искате бледо сини яйца трябва да държите съвсем малко.
Светъл Великден!
vkusnosbety.blogspot.bg