Бизнес

Новосъздаденото дружество “Сердика Добрич” купи “Мандра-Рилци”

Новорегистрираното дружество “Сердика Добрич” купи активите на “Мандра-Рилци”, след като през миналата година тя престана да плаща вноските си по кредита от 10 млн. лева към Първа инвестиционна банка (ПИБ), съобщи “Капитал”. Така през юли миналата година банката назначи свой управител в млекопреработващата фирма, както и депозитар, след което се стигна до принудително изпълнение. Новият собственик обаче отново е с финансиране от ПИБ, което говори, че вероятно банката запазва контрола над предприятието.

Новото дружество е учредено през януари тази година

Съдружници в него са Станислава Колева Савова, която притежава 47 500 акции, и София Енева Маринова – с 2500, става ясно от документи в Търговския регистър. Те двете са и в борда на фирмата заедно с Пламен Божидаров Станчев. Никой от тримата няма други фирмени участия.

На 15 февруари акционерите в “Сердика Добрич” вземат решение да изтеглят от ПИБ заем от 13.4 млн. лева срещу залог на предприятието, с който е финансирана сделката.

По телефона Станислава Савова, която е и изпълнителен директор на компанията, потвърди за сделката и за намерението за възраждане на млекопреработващото предприятие и обеща да отговори на въпросите на “Капитал”, изпратени по мейл. Отговори обаче не бяха получени, пише изданието.

“Мандра-Рилци” произвежда сирене и кашкавал в две фабрики на територията на Добрич

под търговските марки “Дъга”, “Сердика”, “Роса”, които все още са нейно притежание, според справка в системата на Патентното ведомство.

Няма яснота за инвестиционните намерения на новите собственици нито за марките, под които “Сердика Добрич” ще предлага продукцията си. Според източник от бранша, който не пожела да бъде цитиран, на новоучредената компания ще й бъде трудно, тъй като в последните години млекопроизводителите в региона отказвали да работят с “Мандра-Рилци” поради неизплатени задължения за изкупено мляко.

Собственик след собственик

“Мандра-Рилци” през годините сменя няколко собственика. Първоначалното име на дружеството, което е регистрирано през 2003 г., е “Акурат-Млечна промишленост” – собственост на Манол Дочев, Петьо Гуев и Иво Раев.

През февруари 2011 г. Комисията за защита на конкуренцията разреши на “Фреш лоджик” и “Унибел” (фирми от структурата на хранителния холдинг “Белла България”) да придобият “Акурат-Млечна промишленост”, както и неговия дистрибутор – фирма “Ипекс груп” на Иво Раев.

Месец след това “Акурат-Млечна промишленост” е преименувана на “Мандра-Рилци”, а през септември излиза формално от структурите на “Белла” и става собственост на новосъздадената пловдивска компания “Нова Сердика Добрич” с едноличен собственик Кристина Александрова Грозданова. “Ипекс груп” обаче продължава да дистрибутира марките на “Мандра-Рилци”.

На 6 юли 2016 “Мандра-Рилци” отново сменя притежателя си, след като е придобита от фирма “Рус-Бул инвест” – собственост на Георги Михайлов Узунов. Цената на сделката не е съобщена. По неофициална информация от бранша става дума за около 10.5 млн. лева, като в тях влизат задълженията на млекопреработващата фирма.

Някогашното млекопреработвателно предприятие “Сердика” в Добрич

е създадено през 1959 г. През 90-те преименуваното “Сердика-90” е включена в масовата приватизация с 25% от капитала, като почти всички акции са продадени още на първата тръжна сесия. Освен индивидуални участници, акции от дружеството по това време притежават приватизационните фондове “Нефтохим – инвест” и “Северкооп – гъмза”.

През 1999 г. 57% от капитала на “Сердика-90” са продадени на фирма “Булмийт трейдинг”, регистрирана също в Добрич, с управител Иван Иванов. Цената е 1.204 млн. долара.

През април 2007 Kомисията за защита на конкуренцията oдoбpява сделка, при която 88.07 % oт ĸaпитaлa нa “Cердика-90” AД – Дoбpич, стават собственост на “Фама” AД – Bapна – част от групата на испанския инвестиционен фонд GED. Новите собственици обявяват амбициозни намерения за капиталови инвестиции, разширяване и модернизиране на производството. През 2009 г. обаче започват масови съкращения в млекопреработващото предприятие. От GED обясняват това с влошаване на икономическите условия за бизнес в страната заради световната криза, значително намаляване на обема на пазара, повишена конкуренция от страна на сивата икономика и вносителите в сектора. Така се стига до продажбата на предприятието от GED на “Фермер 2006”.

“Белла България” и млечният бизнес

“Белла България” навлезе в млечния бранш в началото на 2010 г., когато придоби марките и бизнеса на обявената в несъстоятелност “Милкиекс” – собственост на пловдивската “Лимекс”. В резултат на това хранителният холдинг прибави към портфолиото си брандовете “Млечен свят” (който и до днес притежава) и “Лактеа” (за който има подадена заявка за регистрация), според справка в системата на Патентното ведомство.

През 2011 г. друга добричка фирма – “Фама Сердика” – сменя своя собственик – испанския фонд за дялови инвестиции GED, който я продаде на “Фермер 2006”. Официалното изявление на “Белла България” бе, че групата няма нищо общо с покупката, но на практика купувачът се свързва с хранителния холдинг, а “Ипекс груп” стана ексклузивен дистрибутор на продуктите на “Фама” с марката “Роса”.

През април 2011 г. “Фама” подаде иск във Варненския окръжен съд за обявяване в несъстоятелност, поради това, че не може да изплаща заема си от 3.76 млн. евро към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В рамките на производството обаче съдът установи, че на 17 май същата година е сключен договор между ЕБВР и “Белла”. Според него холдингът поема дълга на “Фама”, която се задължава да изплати разсрочено задълженията си до 2019 г. Млекопреработващото предприятие обаче не изпълни ангажимента си и така се стигна до втори иск за фалит. В крайна сметка съдът обяви несъстоятелността на “Фама”, а “Белла” в качеството си на заложен кредитор започна да разпродава активите на дружеството.

Снимка: Капитал

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.