Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

19-годишен бивш крадец от Добрич - за разкаянието, поуките и бъдещето

Разкаял се младеж, съден за серия от грабежи, с призив към крадците: Спрете, докато е време!

19-годишния Т.К. пожела да разкаже своята история пред Про Нюз Добрич, провокиран от новините за своя връстник, който преди дни нападна възрастна двойка в центъра на Добрич и задигна чантата на жената с 15 лева в нея и два телефона. Сега той е в ареста и го чака поредна присъда.

Спрете, докато е време!, призовава младият мъж всички, избрали престъплението като начин на живот и препитание.

Като дете Т.К. танцува народни танци при Александър Александров във ФТА „Добротица“ към Младежкия център. По-късно се записва в музикалното училище в Котел с народни танци, но не успява да завърши. Животът му е белязан от смъртта на неговия брат в автомобилна катастрофа. Семейството му се разпада, младежът е отхвърлен от своите родители и заживява сам, макар и на крехка възраст.

Сприятелява се с по-голямо момче, което му показва неща, с които го уверява, че ще се социализира по-лесно и ще бъде готин пред връстниците си. Започва да приема амфетамин. Малко след това е подтикнат да извършва грабежи, а не след дълго на 15-годишна възраст е заловен и изправен на подсъдимата скамейка.

“Много думи си разменихме, но в края почти всеки ми стискаше ръка за това, че имах доблестта да си призная, че аз съм извършителят на деянието”, споделя младежът за срещите си в съда с жертвите на своите престъпления. По голяма част от делата сключил споразумения и върнал откраднатите суми.

 “На тези, които минават през същото, през което и аз преминах, бих казал, че това, което аз съм правил и те правят, е долно, не води до нищо позитивно, освен до някакви неясни моментни ползи. В откраднатите чанти няма големи суми, но самата кражба причинява много неудобство и проблеми на хората. Трябва да се спрете, докато е време, защото ще изгубите много ценни неща и може би единствения път към осъзнаването – близките и семейството,” казва покаялият се младеж.

“Хората говореха, че “няма оправия за това момче”. Искам да кажа, че това не е така. Има ли желание, има и начин. След това, което ми се случи, осъзнах, че с тези престъпления няма да стигна до нищо добро”, споделя 19-годишният Т.К.

Днес той вярва, че пред него предстоят много хубави неща. Взел се е в ръце, работи и има сериозна приятелка. През следващата година очакват в семейството им да се появи първото им дете.

c