Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

18 години затвор получи Фаредин Ахмед, убил съпругата си в Тервел

Окръжният съд в Добрич призна за виновен 52-годишния Фаредин Мемиш Ахмед, подсъдим за убийството на своята бивша съпруга Айше Али, на 45 години, от 28 декември 2021 г. в град Тервел.

Съдебният състав постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 18 години при първоначален строг режим, като се зачете времето, в което подсъдимият е бил задържан – от 28 декември 2021 г.. Мъжът трябва да плати на дъщерята на жертвата 200 000 лева за нанесени неимуществени вреди, както и близо 12 000 лева за разноски по делото. 

В началото на съдебното заседание Окръжният съд разгледа молба на подсъдимия, с която той признава всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и желае делото да се гледа при съкратено съдебно следствие, въпреки влязло в сила определение това да се случи по общия ред и с призоваване на вещи лица и свидетели. С оглед на факта, че Фаредин Ахмед има нов процесуален представител, с което се променя линията на неговата защита, съдебният състав уважи молбата и даде ход на делото. 

Окръжна прокуратура - Добрич припомни, че делото е за умишлено убийство, извършено с особена жестокост, по особено мъчителен за жертвата начин и в условията на домашно насилие. За деянието Законът предвижда три възможни наказания – „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без право на замяна“. 

Окръжният прокурор посочи още, че веднага след убийството подсъдимият е посетил Районното управление на МВР в Тервел с цел да се предаде. На място обаче не е имало служител с необходимите правомощия да го задържи. През цялото време Фаредин Ахмед е съдействал на разследването, демонстрирал е позитивно процесуално поведение и се разкайва за стореното, каза още обвинителят. Затова прокуратурата иска наказание „лишаване от свобода“ за срок от 18 години. 

Процесуалният представител на дъщерята на убитата, която е конституирана като граждански ищец и частен обвинител и има предявен иск за причинени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева, подчерта, че преди убийството жертвата и нейната дъщеря са били подлагани от подсъдимия на системен тормоз в условията на домашно насилие.

По думите му смъртта на жената е настъпила още след първия удар с бетомен блок по главата, но Фаредин Ахмед е продължил да я удря с него. Макар реабилитиран, след като през 1995 година е осъден ефективно за изнасилване, мъжът има съдебно минало, което следва да бъде взето предвид, каза още адвокатът на наследницата.

Според него Фаредин Ахмед е личност със завишена степен на обществена опасност и би могъл да извърши друго престъпление. Освен това деянието е извършено на публично място – на улица „Черно море“ в Тервел, което е признак за дързост и липса на свян. Затова гражданският ищец поиска наказание „доживотен затвор“. 

Защитата посочи, че подсъдимият е нарушавал влязлата в сила през 2017 година ограничителна заповед, изкарана от бившата му съпруга, след употребата на алкохол. Макар да има склонност към прекомерната му консумация, мъжът не е доказано зависим, нито е пресрещнал съпругата си на улицата с цел да я убие – извършил е деянието в състояние на афект. След това веднага е отишъл да се предаде и е съдействал на разследването, заяви процесуалният представител на Фаредин Ахмед. За да се поправи и да разбере тежестта на извършеното престъпление, подсъдимият да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от порядъка на 15 години, призова адвокатът му. 

Както Про Нюз Добрич писа, Фаредин Мемиш Ахмед бе задържан около 23:30 часа в деня на убийството в неадекватно състояние поради употреба на алкохол. Той не е оказал съпротива при ареста и е направил пълни самопризнания. Тогава окръжният прокурор Радослав Бухчев съобщи, че от 2017 г. жертвата е имала действаща ограничителна заповед срещу бившия си съпруг. Той обаче не се съобразявал с нея, за което е бил санкциониран. Фаредин Ахмед е с ефективна присъда от 1995 г. за изнасилване, а през 2017 г. е осъждан и за домашно насилие над дъщеря си.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок. 

c