Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

„Лулис Мел - България” Генерал Тошево спечели приза за Иновативна компания на 2023 година

„Лулис Мел - България” ЕАД е дъщерно дружество на гръцката Loulis Food Ingredients S.A. с тривековна история като водещ производител на пшенично брашно в Балканите

Лулис Мел - БългарияЕАД, която е българското дъщерно дружество на гръцката Loulis Food Ingredients S.A. беше отличена като Иновативно предприятие на годината за 2023 година в категория „Иновационен Мениджмънт“. Церемонията по награждаването се състоя по време на 19-ото издание на Българския форум за иновации и развитие.

Наградата бе връчена на Калин Йонов, главен изпълнителен директор на Лулис Мел - Българиялично от министър-председателя акад. Николай Денков и еврокомисаря по иновациите Илиана Иванова.

Loulis Food Ingredients със своята тривековна фирмена история е водещият производител на пшенично брашно в Балканския регион. Модерното производствено съоръжение на българското дъщерно дружество започна през 2020 г. пълномащабно производство в гр. Генерал Тошево и приключи 2022 г. с оборот над 40 милиона лева, като същевременно преработи повече от 30 000 тона пшенично зърно. Производственият процес е изцяло автоматизиран, а предприятието допринася за създаването на висока добавена стойност по отношение на партньорите си по технологичната верига (доставчици и индустриални клиенти), като съвместно с тях разработва и внедрява процесни и продуктови иновации, наложили се на пазара. Българската компания спечели наградата с разработка на серия иновативни и успешни брашна за промишлено производство на традиционни многолистни продукти /BG-Баница, RO-Плачинта, TR-Бюрек, GR-Тиропита/.

„Това е още един чудесен пример за това как доброто сътрудничество между компаниите от нашата Група може да доведе до огромни резултати!“ каза Никос Лулис, Председател на БД на Loulis Food Ingredients. „Поздравявам целия екип, който изигра съществена роля за създаването на тези отлични брашна, както и за силното развитие на продажбите на българския пазар! Оставам уверен, че със страхотния екип, който създадохме в Лулис Мел България и пламенната подкрепа от членовете на нашия гръцки екип, Калин ще може да преведе българската ни компания към нови висини.”

Калин Йонов, който пое ръководството на българското дъщерно дружество преди 3 години, е възпитаник на Атинския университет по икономика и бизнес и е заемал ръководни позиции повече от 10 години в гръцко-белгийската металургична група Viohalco. Бил е също изпълнителен директор на Завод за хартия Белово АД, производител на бързооборотни хигиенни продукти. От 2021 г. е преподавател по Мениджмънт в акредитираната от AMBA международна MBA програма на Софийския университет.

„Наградата за иновации на Лулис Мел България е невероятно постижение и специално отдаване на почит към реалния производствен сектор“, каза Йонов. „Групата от компании на LOULIS FOOD INGREDIENTS съчетава традиционните семейни ценности с изчистена корпоративна структура, създавайки  организационна култура на доверие и индивидуално овластяване, която насърчава иновациите и възнаграждава нестандартното мислене. Местният екип  надхвърли всички очаквания и тази награда е напълно заслужена. Създаването на не една, а на няколко иновации в традиционен сектор като производството на пшенично брашно беше предизвикателно начинание, което впечатли 18-членното жури.“

„Тази награда е значимо признание за един успешен местен географски клъстер в агросектора“, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. „Успехът на инициативите на ЛУЛИС беше подкрепен от местни фермери, които директно продаваха избрани сортове висококачествена пшеница на мелницата в Генерал Тошево. Важно е да отбележим, че в нашия регион се отглеждат близо 1 милион тона пшенично зърно всяка година, докато местните преработватели са малко. ЛУЛИС създаде бизнес казус, който трябва да се използва като пример от всеки друг инвеститор в региона.“

c