Сряда, 24 юли 2024

24.07.2024

Последвайте ни

„Албена“ АД участва в сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм в Истанбул

България и Турция: нови възможности за разширяване на сътрудничеството в туризма и популяризиране на по-малко известни дестинации

В Истанбул се състоя Четвъртата пленарна сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм. Сесията е първата след няколкогодишно прекъсване заради пандемията от КОВИД-19. Събитието бе открито от министъра на туризма Зарица Динкова и от турския ѝ колега Мехмет Нури Ерсой. 

“Съществува сериозен потенциал за развитие на обмена туристи между България и Турция, като за целта следва да се популяризират по-малко известните дестинации на двете страни на реципрочен принцип," посочи министър Динкова в словото си при откриването на сесията, подчертавайки, че е необходимо да се използват логистичните възможности на център като Истанбул, на което разчита и България. По думите й България е все по-популярна дестинация за зимен туризъм, а през миналия зимен сезон гостите от Турция са били близо 50 000. 

Турският министър Мехмет Нури Ерсой на свой ред открои огромното увеличение на взаимните пътувания между Турция и България.

“Българските граждани вече могат да пътуват до страната ни с личната си карта, без да имат нужда от паспорт. Тази наредба оказа голямо влияние върху увеличаването на посещенията. Тази ситуация много ни зарадва и пролича колко правилно е било решението. Бих искал да предложа друг начин, по който взаимно да подобрим увеличаването на броя на нашите туристи. Смятам, че увеличаването на полетите на българските авиокомпании ще даде голям принос за увеличаването на взаимния туристически обем”, каза той.

В Четвъртата сесия на българо-турския Комитет по туризма участваха делегации на двете страни. Сесията се председателстваше от Ирена Георгиева, зам. министър на туризма, и от Надир Алпаслан, заместник-министър на културата и туризма на Турция. Участниците от двете страни обсъдиха широк кръг от въпроси на сътрудничеството в рамките на международни организации в туризма, изработване и представяне на съвместни продукти за потребители, инвестиции, насърчаване на връзките между неправителствените организации, обмен на кадри, увеличаване на възможностите за пътувания по въздух, суша и море.

Предложено бе и създаването на подкомисии в двете страни, както по отношение на различните сектори, така и по отношение на темите, които се решават в областта на туризма.

От българска страна се наблегна на визията за популяризирането на България като целогодишна дестинация сред турските туристически потребители. От турска страна настоятелно бе поставен въпросът за отпадане или улесняване издаването на визи за турските граждани за пътуванията в България, най-вече през активния зимен сезон.

Обсъжданите въпроси и предложения залегнаха в протокола, който бе подписан от двамата заместник министри, председателстващи сесията.

В работата на сесията от българска страна взеха участие представители на българския туристически бизнес - Съюз на туристически бизнес-Банско, "Пампорово" АД, "Албена" АД, "Сънтурс БГ", Обединение "Бъдеще за туризма", както и представители на генералното консулство на България в Истанбул начело с генералния консул Васил Вълчев. А от турска страна участваха представители на департамента за ЕС и външни отношения, ТУРСАБ, Агенцията за туризъм и пътувания, представители на Турските държавни железници, на авиокомпанията "Пегасус", на частния туристически сектор.

Посещението на министъра на туризма Зарица Динкова в Истанбул продължава. Днес тя ще участва в откриването на новата учебна година в българското неделно училище "Свети свети Кирил и Методий".  

Източник: БТА

c