Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Икар“ за родения в Добрич композитор Милен Апостолов

Той бе отличен за музиката към спектакъла „Дон Кихот“ в Младежки театър „Николай Бинев“

В Световния ден на театъра сe проведе бляскавата церемония за националните награди за сценични изкуства "Икар". 49-ата церемония се проведе в Народния театър "Иван Вазов". Тазгодишното мото е "Изберете театъра". Водещ е актьорът Филип Аврамов. Участва групата Cinga manga funk, която откри  церемонията с песента "Джелем Джелем".

Композиторът Милен Апостолов  беше отличен с наградата Икар 2023 г. в категорията „Авторска музика“ за музиката към спектакъла „Дон Кихот“ в Младежки театър „Николай Бинев“.

Това е втори Икар за Милен Апостолов. Той бе удостоен с престижната театрална награди за 2020 г. – за музиката в "Меко казано" от Валери Петров (Държавен куклен театър - Стара Загора) и в "Хартиени истории" (театър "Корсар"). 

Милен Апостолов е роден в град Добрич през 1991 г. Учи музика в родния си град, а през 2010 годна е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с профил оперно–симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и класа по композиция при проф. Атанас Атанасов.

Дипломира се с отличен успех и по двете дисциплини – през май 2015 г. От 2012 г. до сега е дирижирал десетки концерти с Академичния симфоничен оркестър, като много от творбите са били премиерни за България. В периода ноември 2013 – февруари 2014 работи като помощник-диригент в НМБЦ “Стефан Македонски”.

През септември 2015 е поканен да открие музикалния сезон 2015-2016 на Български камерен оркестър – Добрич, където дирижира и своя композиция, посветена на оркестъра и приета изключително радушно от добричката музикална публика.

През 2012 учредява неправителствената организация “Ренесанс България”, чиято цел е да подпомага развитието и популяризирането на културата и изкуството сред младите хора. Композира редица камерни произведения, като едно от тях е включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика – „ppIANISIMO – Фестивал», а Сонатата му за трио се съхранява в библиотеката на Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия.

От сезон 2016-2017 Милен Апостолов е назначен за диригент в Държавна опера Варна.

Негова композиция е включена в откриването на Mузея на София в Нощта на музеите през 2015 г. През същата година завършва и своята първа симфония, както и няколко камерни композиции. Милен Апостолов успешно съчетава дейността си на композитор и диригент, които го утвърждават като активен, иновативен и последователен музикант. На един от неговите концерти е забелязан от Почетния австрийски канцлер и получава покана за съвместни проекти.

Избран е и в престижната класация на списание “Форбс” – за един от 30-те млади влиятелни българи под 30 години в сферата на изкуството.

c