Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

„Двореца“ в Балчик представя изложбата #WeTheArtists на испанеца Хесус Азог

Испанският творец Хесус Азог ще представи за първи път в България своята изложба #WeTheArtists в галерия „Тунела“ в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

Тя е реализирана в сътрудничество с Културен институт „Сервантес“ в София и пристига в Белия град на 5 юли след успешно представяне в Брюксел.

#WeTheArtists е проект, който навлиза в същността на ролята на артиста в съвременния свят и поставя въпроси, които вълнуват човечеството от векове: Какво е изкуството? Как можем да го дефинираме? Докъде се простира обхватът му?

Авторът на модерната инсталация се стреми да представи нов поглед върху безграничните възможности на изкуството, изследва нови пътища за изразяване, развитие и взаимодействие между изкуството, технологиите и публиката. Произведението му не е фиксирана единица, а „течен“ процес, казват от „Двореца“. Той се развива, трансформира и се включва в непрекъснатото пътуване на отдих и открития, водени от интерпретацията на зрителя.

Хесус Азог е роден през 1975 година в Севиля, Испания. През 2004 година се мести в Брюксел, където живее и до днес, за да изучава магистратура по специалност „Трансмедия“ (изкуство, дизайн и нови медии – б. а.). Няколко месеца след пристигането си започва да търси работа, тъй като стипендията не покрива всичките му разходи.

Намира заетост в тематичния парк „Мини-Европа“, в плътен костюм на костенурка, разказва самият той в официалната си страница. „Отгоре на всичко ми викаха „комедийният артист“. Толкова далеч беше това определение от концепцията за изкуство, която преподаваха в университета – онази за галериите, музеите и вернисажите с шампанско“, допълва Азог.

#WeTheArtists може да бъде разгледана на живо до 12 юли, а виртуална разходка можете да си направите ТУК.

Изображения: Хесус Азог, официална интернет страница

c