Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Зрелищна комедия за деца е новата постановка „Пакостникът“ на кукления театър в Добрич

„Пакостникът“ е най-новият спектакъл на държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата му е утре, 26 януари от 18 часа, на 28 януари от 11 часа ще се състои втората премиера.

„Този път с ръководството на театъра при обсъждане жанрово каква пиеса да се поднесе на малкия зрител, решихме да влезем в жанра „класическа куклена комедия“, каза пред журналисти днес режисьорът Веселин Анев.

По думите му спектакълът е така построен, че в салона ще има смях „през глава“. „В същото време ще прозвучи и тази поучителна, нежна, по приятен начин поднесена дидактика, за това, че трябва да се научим да се обичаме. И само тогава вече можем да бъдем и ние обичани. Да се наумим да харесваме, да виждаме красивото“, посочи режисьорът. Тази идея е изведена в края на спектакъла.

„Пакостникът“ е чиста комедия с класически ръкавични кукла, познати като „петрушка“.

„Сложното, когато се прави комедия за деца и вътре има пакостник, има лошотийки, които се вършат на сцената, в името на това да покажем, че това не е хубаво. Защото има огромна опасност децата да започнат да симпатизират на този, който прави нередности. Децата обикновено симпатизират, защото и те дълбоко в себе си са пакостници“, посочи Веселин Анев. Затова според него е много важна мярката. „Мисля, че успяхме да задържим  мярката, така че все едно носим фин пясък в шепа. Ако малко разтвориш шепата, ще изтече. Ако малко повече я стиснеш, пак ще изтече. Вярната мярка, вярната доза на поднасяне на идея като цялостна концепция е рецептата за един успешен спектакъл“, каза още режисьорът.

Сценография и кукли са поверени на Адриана Анева, а музиката е на Владимир Джамбазов. Спектакълът има пет песни, много музикални ефекти. Богат е откъм звук, визуални ефекти и художествено осветление, има дим ефекти, звукови и допълнителни ефекти, т.е. зрелището е максимално в името на комедията.

В спектакъла участват актьорите. Теодора Желева, Росен Радев, Мила Боянова, Иван Иванов.

c