Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Земеделци ще протестират на граничните пунктове при Кардам и Дуранкулак

Започва тридневен земеделски протест, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Ефективни протестни действия ще се състоят от днес до петък на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам, съобщиха от НАЗ.

Земеделски производители се събират днес в 9.45 часа на бензиностанцията на село Кардам. Те ще подкарат тежка техника към ГКПП „Йовково”. Планира се и едночасов протест на ГКПП Дуранкулак. Очаква се да се включат около 100 трактора.

Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно искане - да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

От НАЗ посочват, че координират по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България и Румъния.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство. Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи. 

НАЗ призовава държавните институции в лицето на Президента на Р България, Министъра на икономиката и Министъра на земеделието да предпазят родното селско стопанство от интензивния украински внос и да се противопоставят на удължаването на действието на Регламент (ЕС) 2022/870 за България.“, заявяват зърнопроизводителите.

Г. Събев: 16,75 милиона евро не са достатъчни да компенсират българските земеделци

Кирил Комитов, председател на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа”, посочи, че засега на пунктовете няма да бъде затваряно движението. „Настояваме за отмяна на Регламента и ако Европейската комисия не вземе мерки, на 7 април ще блокираме граничните пунктове заедно с румънските земеделци“, каза той.

„Ние дадохме своята солидарност, понесохме тежестта на съпричастността. Време е останалите богати държави да споделят тази тежест. Искаме да запазим поминъка, който имаме. Искаме да бъдем почтени и да успеем да изпълним обещанията, дадени на нашите арендодатели. Унищожението на селското ни стопанство ще доведе до колапс българската икономика. Не защото сме маята на живота, а защото произвеждаме, плащаме данъци и изплащаме ренти. Сектор зърнопроизводство влага над 9 милиарда в производството си. 3 милиарда от тях отиват като разплащане на ренти. Имаме една единствена цел и тя е да съхраним възможността да произвеждаме, да бъдем почтени и достойни“, се казва още в декларацията на НАЗ.

c