Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

От протеста край Кардам: Не може нашата стока да залежава за сметка на помощта за Украйна

Зърнопроизводители протестираха с искане да се прекрати безмитният внос на украински стоки в Европейския съюз

Зърнопроизводители от областите Добрич, Варна и Бургас със земеделска техника се събраха на протест днес. Те препречиха за около час пътя между село Кардам и гранично-пропускателния пункт с над 150 трактора.  

Искането им е за прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз. Настояват да бъде защитено българското производство и българската продукция да бъде реализирана на справедливи цени, каза Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Искаме вето на рамковия договор от 30 май 2020 година за прекратяване на вноса на всички видове продукти от растителен произход на територията на Република България, каза Коста Костов от Сдружението на зърнопроизводителите в Генерал Тошево.

„Протестът ни е насочен против удължаване на регламента за безмитен внос на украински стоки в Европейския съюз. Искаме да бъде защитено българското производство, като българската продукция да бъде реализирана на справедливи цени“, каза Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му в резултат на безмитния внос от Украйна изкупната цена на продукцията на българските производители е 40% под себестойност. При слънчогледа загубите възлизат на 800 милиона лева.

В България за година се произвеждат около 2 милиона тона слънчоглед, не повече от 5-10% от тях са реализирани. Почти цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. По складове залежават и около 4 милиона тона, посочват зърнопроизводителите.

„Само след два месеца ние ще влезем в кампания и ще жънем около 6 милиона тона продукция. Къде ще я прибираме? Как ще я реализираме? Над 2 милиарда лева всяка година секторът дава под формата на ренти на собствениците на земя. Това е ресурс, който влиза в бюджета на страната. Отделно производителите плащат данъци, които също са ресурс за българската държава.

„Ние не сме против влизането на украинската стока, но трябваше да има коридор. А тя остава в България и се продава без да се знае с какво качество е, как е произведена, посочиха фермерите.   

„Какво става – дават пари на Украйна, а се подбива пазарът в Европа“, добавиха те.

Николай Киров е председател на Бургаската асоциация на зърнопроизводителите. Заедно с над 50 свои колеги днес той беше на протеста край Кардам. „Дошли сме да подкрепим колегите. Европа иска да помогне на Украйна, но през последната една година това се случва на гърба на българския и румънския производител. Време е и западните държави да поемат тежестта на тази помощ. Не може нашата стока да залежава за сметка на помощта за Украйна“, каза той.

Производителите очакват адекватна реакция от страната на държавата, президентът, служебното правителство да се вслушат в исканията им този внос от Украйна да бъде прекратен.

„Тук сме след молби от септември насам. Искаме европейските чиновници да чуят българските и румънските земеделци, да се съобразят с това, че секторът ще бъде унищожен. В България няма друга икономика, която да генерира толкова паричен поток, колкото земеделието. Ние влагаме 9 милиарда лева всяка година, за да направим производство, да изплатим ренти и да бъдем почтени. Не ни убивайте! Достойнството на всеки един от нас е в бизнеса ни“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

c