Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Зърнопроизводители от четири области блокираха пътя към ГКПП „Кардам“

Има сигнали за чуваемост от българското правителство. Сега битката е за чуваемост в Брюксел, защото ние няма да издържим на това, което създадоха те

Над 30  трактора на земеделски производители от областите Добрич, Ямбол, Сливен и Бургас блокираха днес граничния пропускателен пункт Кардам. Такива протести Националната асоциация на зърнопроизводителите организира днес и на граничния пункт Русе, координира ги с фермерски организации от Румъния, които ще проведат паралелни ефективни протести в Букурещ, Констанца, Гюргево, Негру Вода, по границата с Молдова, както и във вътрешността на страната.

„Ние сме абсолютно солидарни с украинските ни колеги и с украинската държава в трудния момент, в който се намира. Но е крайно време Европейският съюз да поеме тази солидарност равнопоставено между западните и източните държави равнопоставено. В момента цялата тази тежест е на гърба на България, Румъния и още няколко държави, гранични с Украйна“, заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Просто ние не можем повече, не издържаме. Жътвата идва, а ние трябва да продаваме. Складовете ни са пълни и проблемите ни затрупват като лавина всеки изминал ден. Търсим решение“, заяви още той.

По думите му след предните протести българската държава възприе до някаква степен позицията на зърнопроизводителите, но това не ни помага. Затова усилията им са насочени и към управниците в Брюксел, които определят като главните виновници за целия създаден проблем. „Защото този регламент и всички мерки, които се взеха, не бяха обмислени по най-добрия начин. Не се дава никакво право на държавите да въведат какъвто и да е контрол и да не позволят това пренасищане на местния пазар да се случва“, добави той.

Затова искането на българските зърнопроизводители е за промяна на регламента, за възможност за въвеждане на защитни мерки, държавите сами да въведат контрол по няколко възможни начина – дали с такси или антидъмпингови мита.

„Организатор на протеста е Националната асоциация на зърнопроизводителите, но целият земеделски бранш застана зад нас, защото стоката, която влиза от Украйна не е само слънчоглед, не е само пшеница. Влизат всякакви стоки и пазарът в България е силно разклатен на всички земеделски продукти. Проблемът е всеобщ и затова държавата толкова категорично възприе нашата позиция“, каза още Проданов.

По думите на Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, цялата земеделска общност на България и на Румъния е зад този протест днес, както и на Полша, Унгария. Така че солидарността в момента е за оцеляване на една част от земеделието на Европа.

„Има сигнали от българското правителство, че чуват това, което искаме, за което сме благодарни. От тук насетне битката, както и от началото, е за чуваемост в Брюксел. Добре е ЕК да ни чуе – ние няма да издържим на това, което те създадоха – висока себестойност на производство и внос на стока, която е под нашата себестойност“, заяви тя. Според разчетите на румънския министър на земеделието загубите на фермерите от безмитния внос от Украйна е за около един милиард  лева. Огромният проблем в момента е липсата на реализация на стоката, защото в българските складове има стока за над 3,5 млрд. лева. Това са платени данъци, задължения към доставчици. Ако продължим да стоим в тази ситуация, със сигурност ще има фалирали производители, предупреди още Радостина Жекова.

„Ние сме солидарни, идваме от другия край на България, за да сме заедно с колегите си от НАЗ, а и с целия земеделски бранш“, каза Стоян Александров, председател на Ямболския съюз на зърнопроизводителите. Той посочи, че цената на слънчогледа, която е удовлетворявала производителите, е била 1200 лева на тон, а сега тя е 700 лева. 500 лева разлика на тон при един нормален 200-килограмов добив от слънчоглед, са около 100 лева от декар загуби. При пшеницата е същото. Търпим големи загуби. И Европа няма начин да не обърне внимание на източните държави, тъй като тя не е мащеха за нас, каза Александров.

Българските земеделски производители настояват и за изравняване на субсидиите за всички страни, членки на ЕС. „Ако в началото, когато влязохме в ЕС, бяхме на опашката, ние пак сме там, но всички земеделци от Европа сме на един и същи пазар. Така че, за да бъдем конкуретноспособни, е справедливо всички да получават еднакви субсидии. И, според това какъв производител си – дали си добър или задоволителен, да печелиш по-малко или повече“, посочи председател на Ямболския съюз на зърнопроизводителите.

„Ние сме за това да се контролира вносът на стоката, да не се внася стока без контрол. Ние работим с европейски препарати, изпълняваме европейските директиви, а стоката, която се внасяше от Украйна, никой не знаеше с какво качество е, а след това олиото се продава като българско. Затова държавата трябва да изпълнява задълженията си. Затова ние сме тук“, заяви Николай Киров, председател на Бургаския съюз на зърнопроизводителите. И добави, че за българските производители е притеснително като знаят, че складовете са пълни със зърно, а се внася продукция, която не е българска. И това ще има последствия и за следващите години.

„Проблемът е при всички, не само при зърнопроизводството. Защото не се внася само зърно, а и олио, месо, кашкавал. Всичко това рефлектира на земеделието като бранш. Искането ни е да се установи контрол като за европейска държава“, подчерта Георги Радев, председател на Сливенския съюз на земеделските производители. „Искаме нормалния пазар, който беше до момента. В началото идеята беше за коридор на солидарността, по който трябваше камиони да преминават през страната ни и да заминават за трети страни, както е било досега. В момента с това се злоупотребява. Тези камиони въобще не стигат до трети страни, а се разтоварват тук. Това е огромен проблем“, заяви той.

„Европейският съюз, Европейската комисия трябва да ни чуе, не издържаме“, каза Проданов. Протестът е стъпаловиден, първо беше само българската държава. Днес вече е съвместен с румънската. Ако и днес няма отговор от страна на ЕК, зърнопроизводителите ще координират действията си и с другите засегнати държави.

c